Heta bygget skrider framåt: "Hade en liten incident"

Fasaden är snart på plats överallt och sidobyggnaderna är också uppe. Arbetet skrider raskt framåt vid Luleås nya brandstation. Faktum är att det i vintras gick så hett till att räddningstjänsten tvingades rycka ut.

Nya räddningsstationen börjar ta form på allvar. Här ses räddningstjänstens tio portar. Stationen är byggd för att klara en utökning av verksamheten.

Nya räddningsstationen börjar ta form på allvar. Här ses räddningstjänstens tio portar. Stationen är byggd för att klara en utökning av verksamheten.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2020-07-08 05:00

Det berättar Matthias Lampinen, platschef vid entreprenören NCC, när vi gästar bygget i slutet av juni.

– Vi hade en liten incident. Det började brinna i en elcentral i källaren på huvudbyggnaden. När vi kom tillbaka från lunch såg vi att det var rökutveckling, säger han.

Räddningstjänsten fick rycka ut till sin blivande arbetsplats.

– De kom hit på ett studiebesök och släckte (skratt). Det gick relativt fort och var absolut ingen fara för liv, säger Matthias Lampinen.

undefined
Nya räddningsstationen börjar ta form på allvar. Här ses räddningstjänstens tio portar. Stationen är byggd för att klara en utökning av verksamheten.

Även på byggfronten har det varit händelserikt sedan vi i januari gästade Risslan senast. Stora delar av den mattsvarta, vågiga, fasaden är på plats. På innergården sätts just nu fasadkeramiken. Endast en av väggarna återstår.

– Arbetet har flutit på bra och vi har också varit förskonade från inbrott. Tidsplanen är hårt pressad men vi har fått ihop det bra och håller fortfarande tiden. 

undefined
Räddningstjänstens vagnhall används också som materielupplag under byggtiden. Matthias Lampinen säger att tidsplanen ser ut att hålla.

Matthias Lampinen bedömer att ett 60-tal personer är sysselsatta varje dag och lär så vara fram till överlämning till kommunen, som är planerad till 28 februari nästa år.

– Utmaningen med ett sådant här bygge är att det är många olika discipliner som ska in med sina installationer. Det är nya moment hela tiden.

Räddningstjänsten och ambulansen ska samsas om de 8500 kvadratmeterna med SOS alarm. Investeringskostnaden är på 270 miljoner.

undefined
Innergården ska plattsättas och även ha en del grönytor. Som synes är fasadkeramiken på plats på en del av väggarna.

Matthias Lampinen tar med oss på en rundtur, från huvudentrén som ska ha en fasad av koppar, via de gemensamma kontorsytorna in i räddningstjänstens vagnhall, där en fordonstvätt blir en ny bekvämlighet. 

På andra våningen byggs gym, där personalen genom ett glasparti kommer ha utsikt över bilarna. Här finns också relax, omklädningsrum och bastu, där el just nu dras in. 

undefined
Här byggs relaxavdelning med omklädningsrum och bastu.

Vi kikar in på innergården, där gräsytor och plattsättning ska göras, passerar vidare genom det som ska bli logement, kök och kylanläggning, och går upp på taket där vi får utsikt över den nya återvinningen. Även det arbetet är långt gånget. Rampen och ett flertal nya byggnader är på plats. Bygget görs av Peab och HÖ allbygg.

undefined
Framför räddningsstationen är stommen nu uppe till byggnaden som blir kombinerad carport och skyddsrum.

Vid sidan av huvudbyggnaden har de tre sidobyggnaderna (två säsongsgarage och en kombinerad carport/skyddsrum) tagit form.

– Det är ett häftigt projekt. Det byggs en brandstation vart 80:e till 100:e år så det är inte alla som får vara med om det, säger Matthias Lampinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!