Het debatt om GMO

Ett 60-tal personer samlades under tisdagen på Sunderby folkhögskola för att debattera om Norrbotten bör vara GMO-fritt eller inte. Och det riktades skarp kritik mellan lägren.

Kristofer Vamling tycker att argumenten för att använda GMO-grödor överväger.

Kristofer Vamling tycker att argumenten för att använda GMO-grödor överväger.

Foto: Carolina Makkula

Luleå2011-03-26 06:30

Per Holmqvist är företrädare för nätverket Ett GMO-fritt Norrbotten och menar att förespråkarna för GMO endast har ett syfte.
– De vill bara åt pengarna, säger han.
Växtförädlingsföretaget Plant Science Sweden arbetar med utveckling av GMO-grödor och vd:n Kristofer Vamling går till motattack:
– De har heller inte bara välgärning som syfte. Alla företag, inklusive odlare, måste tjäna pengar.
GMO-potatisen Amflora är godkänd av Jordbruksverket sedan förra året, och har genom GMO fått egenskaper som är extra fördelaktiga för papperstillverkning.
Något som Per Holmqvist anser vara onödigt, eftersom han hävdar att det redan finns en potatissort i Finland som har dessa egenskaper naturligt.
– De vill ha makten. Annars hade de redan använt den finska sorten.
Per Holmqvist menar att det behövs ett hårdare regelverk för hur man ska få tillstånd att genmanipulera grödor, och anser att argumenten för GMO-grödor är absurda.
– Det säger sig självt. Ska det gå att ta patent på en gröda? Ska man kunna äga ett frö?
Dyra regelverk
Jens Sundström är forskare i genteknik och menar tvärtom att ett hårdare regelverk gör att maktbalansen blir mer obalanserad och ökar monopolen bland de stora företagen.
– Det kostar 100 miljoner att få en gröda godkänd, vilket gör att det bara blir de stora aktörerna som har råd.
Per Holmqvist håller inte med.
– Jag ser det inte på det sättet. Det krävs ett regelverk för att vi ska kunna få behålla våra ursprungsgrödor.
Osäker framtid
Argumenten som Jens Sundström framför är att man med GMO-behandlad potatis kan göra grödorna resistenta mot det utbredda bladmöglet, och dessutom få potatisar som är extra anpassade till att göra papper av.
– Problemet med bladmögel är gigantiskt och GMO-potatis är skyddad mot det. Och man får papper som blir mycket slitstarkare, säger han.
Per Holmqvist är orolig för hur GMO-behandlad mat kan påverka vår hälsa, och hur de ökade halterna av kemikalier påverkar miljön. Men Kristofer Vamling förespråkar ett användande av GMO.
– Inget av motargumenten är vetenskapligt bevisat. De flesta håller inte för faktagranskning.
Men Per Holmqvist menar att det är just vetskapen om att ingen ännu är säker på effekterna, som gör att man måste vara försiktig.
– Innan det är garanterat att GMO är ofarligt, kan vi inte tillåta det, säger han.
Syftet med seminariet är att alla berörda ska få en chans att uttala sig och på plats fanns företrädare från bland annat Jordbruksverket och Naturskyddsföreningen. Och Per Holmqvist visste specifikt varför han var där.
– Jag är här för att få reda på hur mina fiender tänker.

Fakta |  GMO
Genmodifierade organismer, GMO, kan bland annat tillämpas på potatis. Forskare kan sammanfoga DNA-sekvenser från olika organismer och därmed skapa önskade egenskaper som annars hade varit omöjliga för sorten. GMO skiljer sig från vanlig växtförädling, eftersom de nya anlagen måste kunna gå i arv. Man kan alltså para ihop egenskaper från helt olika växtarter, och också sammanfoga DNA från djur och bakterier, med växter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om