Socialistiskt Alternativ har föreslagit i en motion att Luleå kommun ska göra motstånd mot den så kallade angiverilagen, lagen om anmälningsplikt för offentligt anställda. Något lagförslag finns inte att ta ställning till än, däremot en pågående utredning som fått tilläggsdirektiv av sittande regering.
– Det är en grundläggande förändring av vår verksamhet, att det ska vara brottsligt att inte rapportera. Det blir automatiskt en slags rasprofilering som våra anställda ska syssla med. Om det skulle bli verklighet sätter det människor i en fruktansvärd situation, ansåg Jonas Brännberg, gruppledare för SAV.
– Den här utredningen hör hemma i papperskorgen, ansåg Evelina Rydeker (MP).
Kommunstyrelseförvaltningen föreslog att motionen skulle anses besvarad, men den styrande majoriteten vill bifalla den första att-satsen; att Luleå kommun ska verka för att lagen inte ska bli verklighet, i andra hand att lagen ska upphävas. I övrigt att motionen anses besvarad.
Oppositionen från regeringspartierna invände mot motionen som sådan.
– Vi kan inte diskutera en motion om en lag som överhuvudtaget inte existerar, sade Sana Suljanovic, (M) och yrkade på att motionen skulle avslås i sin helhet.
– Det är fel att bifalla en motion, som bygger på en lag som inte finns, sade Samuel Ek (KD).
– Otroligt märkligt att motsätta sig något som inte existerar, ansåg Thomas Söderström (L) och tillade att majoriteten sprider en nidbild av framtiden.
Centerpartiets gruppledare Arne Nykänen ansåg att det var "problematiskt" att Socialdemokraterna vill bifalla första att-satsen. Han ansåg att motionen i sin helhet skulle anses besvarad med förvaltningens motiveringar.
– Det påverkar vår personal, motiverade kommunalrådet Carina Sammeli (S) partiets ställningstagande i frågan.
Sverigedemokraternas nye gruppledare gjorde ett utspel, där han lovade att överklaga beslutet.
– Jag gör bedömningen att det bryter mot kommunallagen. Jag kommer att överklaga till förvaltningsrätten, sade Dexter Krokstedt.
Anja Johansson (S) gjorde ett långt och känslosamt inlägg om sin tid som lärare då hon fått trösta gråtande elever som hotades av utvisning.
– Jag hoppas att jag aldrig behöver uppleva det som lärare, att stå där och tveka och fundera över, ska jag följa lagen eller ska jag vara människa? sade Anja Johansson.
Jonas Brännberg hävdade att företrädarna för M, KD och L inte vill debattera innehållet i den aviserade lagstiftningen.
– Det är tydligt vad regeringen och SD vill göra. Att säga "vi vet ingenting", det är politisk oärlighet på högsta nivå, dundrade Jonas Brännberg.
Thomas S hänvisade till Liberalernas beslut på landsmötet.
– Jag har svårt att tro att lärare och sjukvårdspersonal inte skulle undantas, sade Thomas Söderström (L).
– Jag försöker inte dölja något, lagen är en fantastiskt bra idé, replikerade Dexter Krokstedt (SD) senare.
Votering begärdes när det var dags att fatta beslut, kommunstyrelsens förslag vann med röstsiffrorna 34-23. Centerpartiets fyra ledamöter valde att avstå.
Fullmäktige debatterade också en motion från SAV, med förslag att återinföra regler för hur mycket undervisningstid som lärare får ha i skolan. Motionen avslogs med motiveringen att det är en fråga för parterna i kollektivavtalsförhandlingarna.
Jonas Brännberg menade att Luleå kommun kunde sluta ett lokalt avtal med lärarfacken.
– Har man ett lokalt avtal sätter man ett tak, det vore väldigt bra, sade Jonas Brännberg (SAV).