För tredje gången har Luleå kommun och polisen frågat Luleåbor om deras inställning till trygghet. Det handlar bland annat om personen varit utsatt för brott. En annan del i enkäten gäller synen på trygghet i allmänhet. Där ingår om personen känner oro för att gå ut ensam på kvällen.
Bland frågorna ingick också synen på polisen och deras arbete. Sammanlagt ställdes 33 olika frågor.
Det är samma typ av frågor som ställdes till Luleåbor 2006 och 2009. Årets enkät visar att Luleåborna känner sig tryggare. Det är extra tydligt när det gäller Hertsön.
- Det här är resultatet av det fina arbete som områdesgruppen gjort på Hertsön tillsammans med många föreningar och invånare i stadsdelen, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke.
Det var detta faktum som gjorde att presskonferensen ägde rum i Hertsöns galleria. På presskonferensen deltog bland andra Karl Degerman som arbetar både för Luleå SK och områdesgruppen på Hertsön.
- Vi har under åtta år samarbetet med olika föreningar och invånarna här på Hertsön. Och vi märker att tryggheten ökat här. Ett exempel är idrottsanläggningen som klarat sig utan skadegörelse under de senaste fyra åren.
En del av samhället
Devla Tomic på arbetsmarknadsförvaltningen berömmer områdesgruppen på Hertsön och olika föreningars arbete.
- När det flyttar in en person och/eller familj till Hertsön ordnar föreningar skoterfärder och annat. Man ser till att de nya invånarna blir en del av samhället. Det ökar trivseln och tryggheten för alla.
Nu är utvecklingen när det gäller trygghet inte positiv överallt. I Råneå har man en utveckling som går åt andra hållet, där känner sig människor mer otrygga än tidigare.
- Brottsligheten har minskat i Råneå under senare år så det är svårt att förklara den här utvecklingen, säger moderaten Anders Josefsson som är ledamot i kommunens Trygghets- och folkhälsoråd.