Hertsön: Avgörande tips hopp för brandutredare

Polisen har inte gjort något genombrott i utredningen av branden som ödelade hyresfastigheten på Hertsön. Största hoppet står till ett avgörande tips.

Ödelagt. Huset med 14 lägenheter blev totalförstört, Ett avgörande tips kan leda polisen vidare i utredningen kring den misstänkta mordbranden.

Ödelagt. Huset med 14 lägenheter blev totalförstört, Ett avgörande tips kan leda polisen vidare i utredningen kring den misstänkta mordbranden.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå2017-03-08 15:35

Natten mot måndagen den 30 januari i år utbröt branden i fastigheten på Järpgränd på Hertsön. Trots en massiv insats gick huset med 14 lägenheter inte att rädda.

Polisen inledde omedelbart en utredning gällande mordbrand.

– Vi har jobbat igenom det som finns. Utredningsläget ser väl inte jätteljust ut, men vi har en del kvar att göra och väntar på en del analyser, säger Karin Markaberg, chef för utredningssektionen vid Norrbottenspolisen.

Polisen har även genomfört dörrknackning hos så gott som samtliga boende i området.

Har det gett något resultat?

– Nej, inget avgörande. Men vi har inte lagt utredningen på is.

Prover har skickats till Nationellt forensiskt centrum, NFC. Dessutom väntar utredarna på svar från provanalyser som Norrbottenspolisen själv utför.

Jobbar ni även på att hitta en naturlig förklaring till branden?

– Det kan jag inte gå in på i det här läget, innan vi har alla svar.

Vad krävs för att ni ska komma vidare?

– Ett avgörande tips, kanske. Bränder är ju svårtutredda många gånger, säger Karin Markaberg.

För fastighetsägaren Heimstaden väntar nu rivning av den svårt brandskadade fastigheten. Bedömningen är att inga delar av huset går att ta tillvara.

Ambitionen är att så småningom bygga nytt på platsen.

– Vi har för avsikt att bygga i någon form. Exakt hur det blir kan jag inte svara på, inte förrän processen med bygglov och allt annat har haft sin gång. Men vi är här för att stanna och tillföra lägenheter, säger Rikard Paulsson, områdeschef för Heimstaden i Luleå.

Han vill inte göra några utfästelser om tidsplanen.

– Det går inte att svara på, det vore en spekulation från min sida. Först måste vi komma fram till vad vi ska göra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om