Hertsöelever tänder till i projekt

Framtidens energifrågor utmanar. Att attrahera dagens unga att välja teknik och naturvetenskapliga utbildningar är viktigt. Nu sjösätter kraftbolaget Vattenfall med partners ett skolprojekt som ska tända gnistan.

INSPIRERA. Gnistans syfte är att stimulera ungas intresse för matematik, naturvetenskap, teknik och entreprenörsskap. Här samarbetspartners i projektet som startade i Luleå på onsdagen. Från vänster Josefine Andersson Unga Forskare, Malin Brändström Teknikens Hus, projekledare  Carmen Wargborn, Roger Lindmark Vattenfall. Bakom dessa lokala mentor från Unga Forskare Patrik Roesberg och Anna Asratian.

INSPIRERA. Gnistans syfte är att stimulera ungas intresse för matematik, naturvetenskap, teknik och entreprenörsskap. Här samarbetspartners i projektet som startade i Luleå på onsdagen. Från vänster Josefine Andersson Unga Forskare, Malin Brändström Teknikens Hus, projekledare Carmen Wargborn, Roger Lindmark Vattenfall. Bakom dessa lokala mentor från Unga Forskare Patrik Roesberg och Anna Asratian.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2013-09-18 11:51

Projektet som heter just "Gnistan" är ett samarbete mellan kraftbolaget i fråga samt Svenska Science centers och Förbundet Unga forskare. I ett första steg kommer tre skolklasser, i Trollhättan, Luleå och Stockholm, att vara inbegripna. I Luleå är det klass  8B på Hertsöskolan som under projektets sex veckor ska vara innovativa på energiområdet.
– De får en utmaning som handlar om att ta fram lösningar på hur energin ska se ut i Luleå år 2025, berättar Teknikens Hus Malin Brändström som hade Hertsöeleverna på plats under hela onsdagen 
Eleverna fick lyssna på föreläsningar som ska inspirera dem i det gruppvisa arbetet. De ska ta fram ideér som kommer att redovisas på en visionsdag på Teknikens Hus den åttonde november.
Från Vattenfall fanns Roger Lindmark med. Han poängterar att det ska bli intressant att få de här unga elevernas tankar och att de tas på allvar:
– Att jobba med framtidens energifrågor innebär att man kan betyda skillnad, säger han och hoppas kunna inspirera dagens unga. Att möta elever på detta sätt gör att allt blir på riktigt, menar Lindmark och de andra samarbetsparterna.
Eleverna själva är taggade:
– Jo det här ska bli intressant. Riktigt vad vi kommer fram till är svårt att säga nu, förklarade eleverna Frida Olovsson, Josefina Hegstam och Alva Andersson. Moroten, att bästa slutarbete vinner en Stockholmsresa med besök på Unga Forskares utställning, är också en gnista i projektet säger eleverna.
– Tanken är att sen att projektet utökas vidare i de tre städerna och sedan rullas ut i hela Sverige, säger projektansvariga Carmen Wargborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om