Hennes butik firar 15 år och är enda i Sverige

Finska Pentik har en butik i Sverige. Annika Olsson har drivit den i Luleå sedan starten och firar nu 15 år.

Butiksägare. Annika Olsson har drivit Pentik i 15 år. Hon startade i Smedjan innan hon flyttade till Köpmantorget för åtta år sedan.

Butiksägare. Annika Olsson har drivit Pentik i 15 år. Hon startade i Smedjan innan hon flyttade till Köpmantorget för åtta år sedan.

Foto: Jimmy Landström

Luleå2017-03-15 21:11

Sju år i Smedjan.

Åtta år på Köpmantorget.

Nu firar Pentik 15 år i Luleå och är den enda butiken i Sverige för tillfället.

Annika Olsson satsade på sin dröm och hänger kvar än.

– För 16 år sedan var jag mammaledig och började fundera på vad jag skulle göra. Då var jag frukt- och gröntansvarig i en livsmedelsbutik och satt även i kassan. Jag var i servicebranschen och tyckte att det blev sämre och sämre service till kunderna även om jag hade ett bra jobb, säger butiksägare och fortsätter:

– Jag googlade på Pentik och då sökte de folk som var intresserade att öppna utanför Finland. Min sambo har finska rötter och har haft Pentik hemma i sina hyllor. När vi åkt till Finland har jag alltid besökt butikerna ifall jag har sett några, men då var de ganska små och hade bara keramiken.

Pentik, som funnits i finska Lappland i 45 år, startade i Posio utanför Kuusamo som hos oss norrbottningar är mest känt för sin världscuppremiär i längdskidor.

– Jag skickade iväg ett cv på mig själv och skrev varför Luleå skulle vara en så bra köpstad. Jag började titta efter lokaler och då hörde de som drev Smedjan av sig. De skulle just bygga om till Smedjan och barnen var nog stora att skola in på dagis. Sedan kom de hit från Pentik i Finland och på den vägen var det. Allt rullade bara på.

Hur var det att starta eget?

– Jag tänkte bara att; gud vad har jag gett mig in på? Smedjan är öppet sju dagar i veckan och vi hade två små barn hemma.

Hur fick du det att gå ihop?

– Det var tufft, men kul. Det som drev mig var att tiden gick så himla fort. Min karl, farmor, mormor och alla runt i kring ställde upp väldigt bra.

Känslan efter 15 år i verksamheten?

– Helt otroligt. Jag fattar inte att det är sant. De sju åren i Smedjan gick långsammare och det hände otroligt mycket, men de åtta åren här har bara swishat iväg. Jag sa att jag ger det tre år i den här lokalen. Servera och Diva hade haft konkursutförsäljning i den här lokalen och ytan var fyra gånger så stor som i Smedjan, men det har gått bra.

Vad är så roligt med ditt jobb?

– Jag tycker att Pentiks tankesätt är något speciellt. Som när jag åkte upp till fabriken i Posio utanför Kuusamo och skulle bli invigd i Pentik-familjen. Jag fick gå upp i skogen och låtsas bli öronmärkt av en shaman med horn på huvudet.

Hur är kunderna i dag jämförda med när du började?

– Fler och fler är mer intresserade av designen och var det tillverkas. Det är inte bara slit och släng och "made in China". Folk lägger ner mycket på sina hem i dag. Jag träffade designern och grundaren Anu Pentik på hennes konstutställning i Helsingfors i helgen. Hon är helt fantastisk och grundar mycket av sina tankar från naturens kraft.

Butiksägaren

Namn: Annika Olsson

Ålder: 46 år

Bor: Södra Sunderbyn

Familj: Sambon Mats 46, barnen Ebba 19 och Linus 17.

Yrke: Butiksägare av Pentik i Luleå

Anställda: 2

Omsättning 2016: 5,5 miljoner kronor

Aktuell: Pentik firar 15 år i Luleå med vip-kväll under torsdagen 16 mars

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om