Henneke, 18, gjorde ström av avloppsvatten • Läraren: "Imponerad"

Luleåeleven Henneke Herrmann prisas för sitt gymnasiearbete om mikrobiella bränsleceller – som handlar om att skapa en miljö där avloppsvatten kan generera elektrisk ström. "Hållbarhet är relevant", säger han.

Henneke Hermmann byggde en modell där avfall genererar ström. Om några veckor tar han studenten vid Luleå gymnasieskola och till hösten vill han läsa miljövetenskap med inriktning mot miljö- och hållbarhetsfrågor. "Det passar mig ganska bra", säger han.

Henneke Hermmann byggde en modell där avfall genererar ström. Om några veckor tar han studenten vid Luleå gymnasieskola och till hösten vill han läsa miljövetenskap med inriktning mot miljö- och hållbarhetsfrågor. "Det passar mig ganska bra", säger han.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2024-05-29 10:00

Nyheten i korthet

  • Henneke Herrmann, gymnasieelev i Luleå, prisas för sitt gymnasiearbete där han genererar elektrisk ström från avloppsvatten.
  • Herrmanns projekt syftar till att bidra till mer hållbara energilösningar och vann Svenska kemiingenjörers riksförenings pris för bästa gymnasiearbete 2024.

Vi börjar med den enklare förklaringen av vad arbetet handlar om.

– Jag har byggt en batteriliknande modell som baseras på avloppsvatten. Syftet är att få ut energi, säger Henneke Herrmann, som går Naturvetenskapliga programmet årskurs 3 på Luleå gymnasieskola.

Och den lite mer ingående varianten:

– Generellt sett funkar den som ett batteri som är uppdelat i två delar. En delen är organiskt substrat och så har vi mikroorganismer som bryter ned det, då uppstår en koncentrationsgradient. Protoner vill över till andra sidan, och elektroner tvingas ta vägen genom en kabel. Det som händer är att vi får ut elektrisk ström ur det organiska substratet.

En vision skulle kunna vara att använda modellen i reningsprocessen av avloppsvatten – och få ut energi. Inspirationen till arbetet fick han från en artikel i en vetenskaplig journal där de beskrev ett forskningsprojekt.

– Jag tyckte det lät intressant men också komplicerat. När jag skulle skriva gymnasiearbetet tänkte jag att det kunde vara kul att kolla närmare på. Jag hade inte så höga förhoppningar om att det skulle funka att bygga reaktorn. Men det funkade bra.

undefined
Henneke Hermmann visar upp bilden på reaktorn som inrymmer avloppsvatten som genererar ström. Modellen lyckades få en liten lampa att blinka. Hans gymnasiearbete har prisats. "En stor ära", säger han.

Att det blev inriktning mot hållbarhet var ingen slump.

– Hållbarhet är relevant i dagens samhälle. Om vi fortsätter som vi gör just nu kommer vi inte klara oss speciellt länge. Det krävs att man ställer om, och där är energiproduktionen en viktig del i det hela, säger Henneke Herrmann.

Upplever du att hållbarhet är en stor fråga i din generation?

– Det är lite splittrat. Vissa bryr sig inte, och andra fokuserar mycket på det.

Till sin hjälp har han fått använda sig av ett labb på Luleå tekniska universitet, där han även haft en handledare.

Läraren Kristoffer Nordekvist på Naturvetenskapliga programmet nominerade gymnasiearbetet till Svenska kemiingenjörers riksförenings pris för bästa gymnasiearbete i Sverige 2024 – och Henneke vann.

– Det är ett fullödigt naturvetenskaplig arbete där han undersöker ett problem som finns i samhället. Det tickar i så många boxar. Det ger ytterligare en möjlighet att betrakta avfall som en resurs i stället för något där vi bara går minus. Det är ett snyggt sätt att sluta cirkeln på. Jag är imponerad, säger Kristoffer Nordekvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!