Videon är inte längre tillgänglig
Att vara nöjd med det lilla lärde han sig redan i barndomens Nepal av familjens kastlöse och spetälske trädårdsmästare Goupal som också fått ge namn åt Johans designföretag
Dörren till den pyttelilla toaletten pryds av bilden där familjens trädgårdsmästare planterar ett träd och lille Johan hjälper till, medan Goupals små söner tittar på.
– Jag växte upp som missionärsbarn och bodde i Nepal under stora delar av min uppväxt. Vår trädgårdsmästare som alltid var glad och nöjd med livet, trots att han både var kastlös och led av spetälska, gjorde starkt intryck på mig, säger Johan Unga som inte bara prytt toadörren med Goupal utan också låtit honom namnge det designföretag han driver i källaren.
Funkar även för två
En trappa ner i hyreshuset finns nämligen ateljén som är dubbelt så stor som bostaden högst upp i huset. Johan säger att han tillbringar ungefär lika stor del av sin tid uppe som nere men att han försöker skilja på ledig tid och arbetstid.
Förut bodde han och hustrun Malin i en trea på 80 kvadrat inne i stan. Men det var dyrt och ”onödigt stort”, i synnerhet sedan Malin börjat fundera på att plugga söderut. Paret flyttade istället in på 17,7 kvadrat på gamla Bergnäset, hyran sjönk från 6.000 till 1.500, och visst funkar det att bo så litet.
– Det är perfekt för en person men det funkar även för två – det gäller att ha ordning och reda.
Plockar undan direkt
Johan är mister ordning och reda himself, så till den milda grad att Malin ibland gnisslat tänder. Själv säger han att han mår bäst när han har diskat direkt efter måltiden, plockat upp direkt efter sig och får vakna upp till ett hem som är undanplockat.
Inte för inte älskade han den disciplinära ordningen i lumpen och planerade faktiskt till en början att bli officer. Under den sista perioden på Jägarkompaniet skedde dock en dödsolycka som fick Johan att styra om och satsa på sin konstnärliga sida istället. Han konstaterar att han, förutom ordningssinnet och det militära intresset, har flera sidor som inte vanligtvis förknippas med konstnärer:
– Jag är sjukt sportintresserad och har märkt att man inte ”förväntas” vara det heller i mitt jobb.
Bibliotek bakom förhänget
Det händer att han streamar en hockeymatch på laptopen i källaren, annars ägnar han sig mest åt att bygga prototyper, skapa smycken av gamla urdelar eller fotokonstverk. Just nu förbereder Johan en fotoutställning Frame your illusions som ska hänga på Lindbergs i tre veckor i sommar.
Bakom skira vita förhängen som belyses på ett suggestivt sätt döljer sig Johans bibliotek med alla fackböcker om konst och arkitektur som han samlat på sig under studieåren. Visst finns det böcker även i lägenheten, som vi når ett par trappor upp, men av bland annat utrymmesskäl gör sig den stora bokhyllan bättre därnere.
Byggde bokhyllan själv
Inne i bostaden är all inredning av det mindre, eller ihopfällbara, slaget. Längs en av väggarna samsas utvalda böcker, ett litet akvarium, kaffemaskinen och andra favoritsaker i en bokhyllekonstruktion som Johan tillverkat av överblivet laminatgolv. På väggen hänger tre ihopfällbara bord som tas fram vid behov.
– Men jag sitter faktiskt helst på golvet, där jag slänger fram mina egentillverkade puffar, säger Johan och demonstrerar hur han brukar sätta sig med en kopp espresso och studera akvariet där flera sorters fiskar, räkor och snäckor trivs tillsammans.
Längs en av kortväggarna har Johan sitt kök och rummets enda lösa möbel är sängen som också får fungera som soffa när han har gäster.
TV har han helt skippat i sitt hem ”jag gillar att se TV via nätet”, liksom mycket annat som tidigare fick plats i hans och Malins förra lägenhet. I den lilla toaletten finns förvånansvärt nog plats för dusch, en ”Stockholmsvariant” där en handdusch som sitter ovanför handfatet helt enkelt dras ut och används rakt upp och ner där man står.