Det här är en del av förändringar i butiks- och matlandet Norrbotten. Pizza- och kebabrestaurangerna har fått konkurrens av exklusiva krogar, inte bara i städer utan också i småkommuner.
Och butikskedjor som en gång i tiden gick ifrån eller tonade ner bemannade chark- och ostdiskar satsar på delikatesser. Coop Norrbotten öppnar en disk med exklusiviteter i butiken på Bergnäset,och senare även i Jokkmokk, efter modell från den satsning som gjorts i Coop Forum på Storheden. De stora Coop-butikerna, Extra och Forum, har delikatessdiskar och likaså allt fler av de små butikerna, summerar Coop Norrbottens marknadschef Stefan Axelsson.
Närproducerat säljer.
– Närmare hälften av våra färskvaror är från lokala producenter, i Norrland och då främst Norrbotten, säger Stefan Axelsson.
Pär Sjöström, som driver ICA Supermarket i Luleå centrum, öppnar en delikatessdisk inne i butiken.
– Kunderna vill ha det, så enkelt är det. Jag har grunnat länge och ville bygga en deli med saluhallskänsla. Luleå är Årets tillväxtkommun med tydligen för liten för en saluhall, säger Pär Sjöström.
Han kommer in på den matkultur som visar sig i stan. Butikerna märker ett motsvarande intresse. Hemmagastronomi, som består av flera enheter där en är deli, med ostar, charkuterier och gårdsmärkt hängmörat kött samt desserter, tar med sig utbudet in i Pär Sjöström ICA-butik.
– Det här blir en ytterligare enhet. Du kan se vilken gård köttet kommer ifrån, du får veta vilken bonde det är och i stort sett vad kossan heter. Ett enormt mervärde, resonerar Simon Laiti, Hemmagastronomi, och välkänd kock. Sju personer ska jobba med detta utbud och kunden ska få tips med sig hem.
Expertisen ska betala sig i högre försäljning i butiken, tror Pär Sjöström.
För 35 år sedan gick det åt annat håll. KF/Konsum uttalade från centralt håll att de bemannade butiksavdelningarna med chark och ost inte var framtiden, utan istället de då sedan länge etablerade inplastade varorna. Det var mer rationellt. Det fanns också ett mindre utbud hos butikskedjorna. En huvudfråga för den som tagit en nummerlapp var Scan-korv eller Goman?
Avvecklingen av charkarna hann knappt tänkas färdigt innan det hade vänt.
Vi reser mer och i TV finns ett stort utbud av kockar, det är två faktorer som Stefan Axelsson tror bidragit till det stora intresse som finns idag för matkultur.
Och ekologiska varor ökar enormt, uppger han.