I en helt vanlig lägenhet på Mjölkudden i Luleå finns ett ganska ovanligt bageri. Inne i lägenhetsköket finns nämligen ett av kommunen godkänt hemmabageri. Sällan har ordet hembakat känts mer passande än här.
– Jag blir så glad och lycklig när jag kommer in i det här köket. Lugn och harmonisk, säger Helen Rönnbäck när vi hälsar på i det lilla hemmabageriet.
Ivrigt påhejad av barndomskamraten Lotta gjorde hon i fjol slag i saken och startade upp ett företag för att ta sitt stora intresse till nästa nivå. Helens goda bakelser gick från en facebooksida och hobby till att bli företag och en ny karriär mitt i livet.
– Nu kände jag att nu tusan startar du, Helen! Nu får du göra det du älskar, tycker är kul och det du är bra på, säger Helen Rönnbäck.
Långt innan hon startade ett företag har hon försett omgivningen med sina bakverk. Så länge hon kan minnas har hon varit intresserad av att baka.
– Jag bakade till nära och kära och kollegor. Var det födelsedagsfika var det jag som bakade och på julafton stod jag för baket. Jag bakade även mycket till min pappa när han levde. Jag har alltid bakat, konstaterar Helen Rönnbäck.
Hon gillar själva hantverket men att få uppskattning av den som smakar betyder också en hel del.
– Folk älskar mitt fika och då är det självklart att jag vill baka åt dem, säger Helen Rönnbäck.
När företaget var på plats började hon sälja på marknader. Det blev en omedelbar succé och hon fick blodad tand för att satsa vidare. När hon dessutom fick in en fot på Kolarens café i Karlsvik och började leverera deras fika tog verksamheten ordentlig fart.
– Det har gått skitbra, jag trodde inte att det skulle gå så här bra, säger Helen Rönnbäck som även i år ska leverera till Kolarens café men hon har även andra projekt på gång.
Morotskakan är hennes specialare men i dag är det kanelbullar som ska bakas. Inför en marknad gör hon hundratals kanelbullar. Med van hand snurrar hon ihop bullarna och bildar små kanelsnäckor.
– Folk gillar ju hembakat. Bullarna går bäst, de går åt som smör i solsken, säger Helen Rönnbäck.
För att ett vanligt kök ska bli godkänt som hemmabageri krävs vissa anpassningar. Livsmedel som används privat ska exempelvis hållas åtskilda från de råvaror som ska säljas. Nu har hon fått till köket som hon vill och det används i princip enbart till bageriverksamheten. Köket är hennes "happy place" och det är åtskilliga timmar hon lägger i köket – men det gör hon så gärna.
– Jag går in i min lilla bubbla. Jag lyssnar mycket på ljudböcker och mycket går på automatik, jag har ju gjort det här så länge. Jag behöver inte tänka så mycket när jag snurrar bullar, säger hon.
Helen Rönnbäck är tacksam för stöttningen av barndomskamraten Lotta och dottern Rebecka som hjälper till att sälja hennes bakverk vid marknaderna. Det är inte alltid hon har möjlighet att vara med för än så länge har hon ett annat jobb också.
– Jag jobbar natt på nattpatrullen till 85 procent men ska gå ner till 75 procent så att jag får fokusera mer på det här, säger Helen Rönnbäck som en dag hoppas kunna livnära sig helt på bakandet.
– Jag hoppas det. Det här är det jag vill och min dröm, min barndomsdröm.