Hemliga sändare som vapen

James Bond-metoden att montera hemliga sändare på fordon kan visa sig värdefull i polisutredningen kring den avslöjade dieselligan i Norrbotten. Bland misstänkta finns personer som utsatts för sändare.

Foto:

Foto:

Foto:

LULEÅ2008-02-16 01:45
Det hela går till så att GPS-sändare i smyg monteras på fordonet utan att bilisten har kännedom om det. Det går då att spåra var ett fordon befinner sig och hur bilisten färdas.Kuriren kan berätta att minst två av de misstänkta i den i dagarna avslöjade storskaliga dieselbrottsligheten utsatts för sändare.Polisen och åklagaren Aino Alhem kommenterar inte förhållandet och vill inte gå in på vilka metoder som använts för att bringa klarhet i brottsligheten.Metoden med sändare på fordon som ska spåras förekommer, det är känt. Det finns en diskussion om huruvida den är laglig som sätt att bekämpa brott. Åklagaren Håkan Nyman, Luleå, säger att den är det.-Tullen och polisen kan använda sig av det här, säger Håkan Nyman.Inte sista ordet
Björn Mattila, tidigare polisman och senare känd som förespråkare av frihandel och mer lättillgänglig oljeinförsel, köper inte påståendet rakt av. Han menar att lagligheten i den här typen av metoder involveras i en prövning som hovrätten ska avgöra framöver. Den gäller frågan om införseln i sig, alltså i vad mån Sverige anpassat sig till EU-direktiv.Sveriges hållning har dessutom gett grogrund för personer att tjäna stora pengar på tvivelaktigt sätt, resonerar Björn Mattila.-Jag vill på intet sätt få det att låta som att jag försvarar brottslighet, för brott ska bekämpas. Däremot är förhållandet sådant att försäljning uppstått eftersom folk inte kunnat hämta olja för eget bruk. Går vi med i EU ska man underkasta sig regler för fri rörlighet, säger Björn Mattila."Oreglerat"
Riksdagsledamoten Krister Hammarbergh, som arbetar med rättsliga frågor i riksdagen, har tidigare ifrågasatt den här typen av tekniska hjälpmedel vid bekämpning av oegentligheter. Hans invändning var att den är integritetskränkande.-Ja, den ska inte användas för enstaka punktskattekontroller, säger han till Kuriren.Krister Hammarbergh gratulerar samtidigt tullen och polisen till det arbete vars omfattning blivit känd i dagarna. En orsak till motståndet till att spåra medborgare med sändare är att det är oreglerat hur man ska använda tekniken, påtalar han.-Det pågår, eller ska inledas, en utredning från regeringen där man tittar på det här, bland mycket annat i utredningen. På vilken nivå ska beslut fattas om användning? Vem fattar beslut? Såna här frågor gäller det, säger Krister Hammarbergh. Det polisen nu lutar sig emot är en viss praxis, beskriver han saken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om