Det var i våras som det starkt kritiserade beslutet att dra in skolskjutsen i den anpassade grundskolan som vänder sig mot barn med en intellektuellt funktionsnedsättning fattades. Motivet uppgavs vara att färdtjänsten skulle bryta mot skollagen och den så kallade likställighetsprincipen.
Beslutet drabbade runt 125 elever som tidigare erbjudits kostnadsfri skolskjuts från fritids till hemmet.
Planen var att förändringen skulle träda i kraft efter vårterminen 2023, men efter massiva protester från föräldrar sköts verkställandet upp för att låta utreda frågan en gång till.
På torsdagen kom beskedet att förvaltningen föreslår att skolskjutsen ska få vara kvar. Det slutgiltiga beslutet fattas av arbetsmarknads- och gymnasienämnden i mitten på mars.
– Vi har fört en dialog med alla politiska partierna i nämnderna. Vi är överens om att fortsätta tillhandahålla transporter för den här målgruppen som har särskilda behov och som annars riskerar att tappa sitt sociala umgänge och i förlängningen få ökad psykisk ohälsa, säger Fredrik Bruhn, ordförande i arbetsmarknads- och gymnasienämnden.
Maritha Meethz, ordförande i barn- och utbildningsnämnden understryker att det nya ställningstagandet baseras på en helhetsbedömning.
– Vi har utgått från såväl Barnkonventionen, förvaltningens utredning och en analys av hur andra kommuner hanterat frågan. Barnkonventionen ålägger samhället att i första hand beakta vad som bedöms vara barnets bästa vid alla åtgärder. Och när det gäller barn med funktionsnedsättningar har de rätt till ett liv som främjar den egna förmågan och möjliggör barnets aktiva deltagande i samhället.
Beslutet hälsas med glädje hos familjen Örn från Svartöstan som medger att det har varit en påfrestande tid.
– Vi vill skicka en tacksamhetens tanke till politiken som lyssnade på oss föräldrar. Vi har varit väldigt oroliga, men nu känns det himla skönt att politiken lyssnat till våra argument och tagit ett nytt och rätt beslut baserat på en humanistisk grundsyn, säger pappa Tomas Örn.
– Det är varje barns rättighet att ha en meningsfull fritid. De här barnen behöver lära sig att leka och göra det på ett tryggt sätt på fritids. Tack vare att skolskjutsen blir kvar kan de fortsätta sin utveckling i samma lokaler som i skolan och med samma personal. Det är viktigt för oss, tillägger Anja Örn.