Helmer hedras med utställning
Luleås minne och Sveriges äldsta kommunalanställde, Helmer Widlund, avled i mars i år i en ålder av nära 98 år.För många en känd profil - för alla en viktig länk tillbaka i Luleås historia. Utan honom hade vår bild av staden varit så mycket blekare.Nu visar stadsarkivet en minnesutställning över denne unike kulturmedarbetare som totalt samlat in och producerat drygt en miljon foton och negativ
Helmers verk, både det att samla in andras material, men även den egna fotoinsatsen som omfattar runt 3.000 bilder, är en helhet som det är svårt att dra några detaljer ur som mer märkvärdiga än andra. Men om man pressar kommunarkivarien något så har han i alla fall synpunkter.
- När det gäller andras material så kan man inte gå runt systrarna Tegströms fantastiska bilder, säger Åkerlund. En kulturskatt som i Helmers händer förvaltades för eftervärlden.
Första kameran 1928
Ur Widlunds egna bilder, han fick sin första kamera 1928, vill Thomas E:son Åkerlund främst lyfta fram dokumenterandet av staden. Helmer Widlunds systematiska dokumenterande av olika gathörn som berättar om förändringens vindar.
- Vi fortsätter det arbetet i dag så gott vi hinner, det handlar förstås om resurser, säger kommunarkivarien.
Helmer Widlunds arbete med att ordna en grundstomme i kommunarkivet som är ovärderlig vid identifiering av byggnader och annat kommer att leva kvar länge liksom minnet av denna kulturprofil.
Förutom utställningen Helmer och hans bilder visas också utställningen Luleå i maj 1962.
- Av Helmers egen produktion av bilder genom åren har vi tagit fram när han tog som mest bilder vilket var 1962 och månaden maj, berättar Thomas E:son Åkerlund.
Just under 1960-talet försvann många gamla hus och det var en omvälvning i staden. Tack vare Helmer Widlund har vi perspektivet.
Utställningarna står fram till den 23 november.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!