Anledningen är att landshövdingen har anställt en chefssekreterare som gillar bergsbestigning och har ett förflutet som fallskärmshoppare.
Därtill är hon aktiv politiker i skogssamepartiet i sametinget. Helena Morén, 31 år, är den som ska hålla koll på såväl hövding som råd.
- Det ska nog gå bra, jag har blivit mycket väl emottagen av alla här, säger hon.
90 sökande
Vi träffar henne i det vackra kontoret på länsstyrelsen i Luleå där hon alldeles nyligen tillträdde som chefssekreterare för landshövding Per-Ola Eriksson och landstingsrådet Johan Antti.
Nämnas kan att det var över 90 sökande till jobbet.
Ett förflutet som kommunsekreterare i Gällivare kommun, där hon var protokollförare i kommunstyrelse och sex nämnder, är förstås meriterande och uppdraget i sametinget är också värdefullt. Länsstyrelsens kontakter med kommunerna är ju omfattande och kontakterna med sametinget också frekvent.
- Jag har suttit i sametinget för skogssamerna sedan 2009. Kom väl in lite som på ett bananskal, säger hon förklarande - att det behövdes få in yngre förmågor och flera kvinnor i tinget som består av sju olika partier.
Balans
- I dag är det lika många kvinnor och män i tinget, säger hon nöjd över balansen.
Jämställdheten är en viktig fråga för denna unga kvinna som är uppvuxen i en renägande familj i Gällivare. Pappa Anders Persson satt även han tidigare i sametinget.
- Renskötsel ligger mig varmt om hjärtat och de kontakter jag har i sametinget kan kanske vara till nytta i mitt arbete, säger Helena.
Hon hoppas också kunna bättra på omvärldens dåliga kunskaper om samerna i norr. Det finns mycket att göra för att ta kål på gamla fördomar, menar hon.
Ordning och reda
Helena Morén sitter också via sametinget med i den styrgrupp som förvaltar världsarvet Laponia.
Det nya jobbet handlar om att med ordning och reda serva hövding och råd.
- Kolla papper, boka resor, vara sekreterare i ledningsgrupp och insynsråd, hålla kontakter med politiker, departement, hovet med mera, säger Helena som ser fram emot alla intressanta möten.
Privat är det lite av motsatsen till socialt myller. När hon dragit ut på äventyr i världen har det ofta varit i egen hög person.
Hon räds inte att möta utmaningar ensam oavsett om det gäller att bestiga Kilimanjaro, som hon gjorde i fjol då hon fyllde 30 år, eller att själv dra iväg till ett gregorianskt kloster i Luxemburg, bara för att.
- Jag tycker att det är utvecklande, att känna att man klarat av något som först tett sig lite läskigt. Att våga ta ett helt nytt jobb kan vara en sådan utmaning, förklarar Helena.
Wingwallking får vänta
Just nu är det dock fullt fokus på att lära känna den nya arbetsplatsen med alla olika avdelningar.
Så drömmarna om att besöka Machu Picchu i Peru eller att testa wingwalking på ett flygplan högt över marken - det får nog vänta ett tag. Helt klart är dock att i den avgående landshövdingen P-O Eriksson har anställt en sekreterare med ett rejält drag i.