Hela världen vill höra isens röst

Paret Linhart har precis avslutat en turné med iscello i Italien. I helgen är det dags för Ice Music Festival och kanske är det sista gången Luleåborna får dansa till isinstrumentens klara röster.

iscellon kan hålla upp till två år bara den förvaras i rätt temperatur.

iscellon kan hålla upp till två år bara den förvaras i rätt temperatur.

Foto: pressbild

Luleå2018-02-22 13:42

Efter den sista konserten i Italien begravdes iscellon i det salta medelhavet. Cellon sjönk som Titanic med huvudet först. Tim Linhart hade bestämt sig för att bada tillsammans med sin cello, eller som han själv beskriver det "get baptized". Det var blåsigt och kallt. När han steg upp i båten igen hände något oväntad. Helt plötsligt kom stora hagelkorn och besättningen stirrade häpen upp i skyn.

– Det haglade otroligt mycket, det kändes som en välsignelse. Livets kretslopp. Isen kom tillbaka till oss, säger Tim Linhart som minns turnén som precis avslutats i Italien.

Birgitta och Tim Linhart är kända som paret bakom Ice Music som arrangerat musikevenemang i Luleå sedan år 2013. Sedan start har paret haft svårt att få det stöd från kommunen de önskat. Men Luleå kommun menar att paret bör hitta en mer hållbar finansiering. Totalt har Ice Music fått runt 3,3 miljoner i stöd. I helgen äger Ice Music Festival rum på Gültzaudden och då kommer fyra isinstrument att användas; gitarr, mandolin, fiol och rolandofon. Tim Linhart berättar att han har byggt några hundra isinstrument under sin karriär.

Enkom för konserterna i Italien byggde Linhart en cello på glaciären utanför Trento och nu har paret fått många förfrågningar från musiker över hela världen om att komma och bygga isinstrument.

– En del är helt absurda, som att åka till Bahamas och bygga isinstrument, säger Birgitta.

Men helt absurda är det inte, erkänner hon. Tack vare Italienkonserten har de skaffat sig verktygen och kunskapen som behövs, och kanske är det till och med möjligt att bygga isinstrument och hålla konsert på Bahamas. De ser en möjlighet att vidareutveckla konceptet. Iscellon som användes i Italien var ungefär en centimeter tjock och för att upprätthålla en optimal temperatur på åtta minusgrader byggdes ett högteknologiskt genomskinligt tält i vilket cellisten spelade. Är det kallare riskerar instrumentet att spricka och är det varmare blir det för flexibelt. Numera vet paret exakt hur de ska göra för att musikerna ska uthärda kylan - exempelvis med värmande handskar.

– Men oftast så glömmer musikerna bort att det är kallt, säger Tim Linhart.

Vad är grejen med is och musik?

– Man får höra isens röst, vatten som vi alla är gjorda av, säger Birgitta.

Tim fyller i:

– Iscellon låter som en ängel som sjunger. Det är inte så att vi är intresserade av att bara bygga instrument med konstiga material. Isen är ett aktivt akustiskt material.

Ni gillar kylan?

– Isen har gjort våra liv bättre, säger han.

Om det blir någon Ice Music aktivitet i Luleå nästa år kan de inte svara på ännu för kanske är de i ett varmt land och sprider isens välsignelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!