Hedskolan sporras av konkurrensen

En hel sjätteklass bytte till friskola. Men på Hedskolan fortsätter anställda och elever att tänka framåt.- För oss är konkurrensen en sporre, säger rektor Johan Eriksson.

GLADA MINER. Melissa Sunavanasin, till höger och Johan Backman är glada över sina nya arbetsredskap.

GLADA MINER. Melissa Sunavanasin, till höger och Johan Backman är glada över sina nya arbetsredskap.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2012-09-04 06:00

De 14 elever som skulle ha börjat i årskurs sex på Hedskolan nu i höst flyttade till friskolan Nya läroverket, som nu har startat en 6-9-skola på Bergnäset. En förhållandevis liten grupp elever, men alla elever är viktiga, påpekar
Johan Eriksson.

- Vi ser framåt och vår målsättning är att ge barnen en så bra utbildning som möjligt. Vi vill så klart att alla våra elever ska stanna kvar på skolan.

Arbetsredskap viktiga
Vi går uppför trapporna till skolans övervåning, där eleverna i årskurs tre till fem håller till. Femmorna är numera äldst på skolan, som några av dem påpekar för oss när vi hälsar på i deras klassrum. Det är en lite speciell dag för barnen i femman, de får nämligen sitt nya arbetsredskap, en surfplatta, just i dag.

Arbetsredskapen är viktiga, framhåller Johan Eriksson. Men han betonar att Hedskolans allra viktigaste resurs är den engagerade personalen. På frågan om en kommunal skola har svårt att konkurrera med friskolor svarar han:

- Vi erbjuder en bra utbildning i en trygg miljö. Vi har behöriga lärare. Det vi måste blir bättre på är att marknadsföra oss. Vi har vetenskaplig förankring i det vi jobbar med.

Sedan ett antal år tillbaka är Hedskolan en så kallad kommunal intraprenad. Det innebär att skolan får sin budget fastställd för tre år i taget.

Skolans personal har större möjlighet att själv planera när åtgärder ska genomföras än vid en vanlig kommunal skola, enligt Johan Eriksson. Det är en fördel när det ska tas beslut om vilka investeringar som ska göras, menar han.

- Vi ska ha verktyg i skolan som speglar samhället. Alla elever ska ha tillgång till verktygen, både hemma och i skolan, menar Johan Eriksson och nämner surfplattan som exempel.

Trivs bra
Eleven Melissa Suvanavasin studerar surfplattan hon nyss har fått ta emot.

- Det känns spännande. Den är bra att ha när vi ska redovisa.

Lina Ahnlund, Neo Westerlund, Viktor Forsgren och Amanda Högberg går i trean. De har gått tillsammans sedan förskoleklassen och trivs bra på sin skola.

- Skolgården är stor och alla människorna här är snälla, säger Neo Westerlund och de andra instämmer.

De berättar att de kan lämna förslag på hur skolan kan bli bättre, till exempel när det gäller miljön utomhus. Förslagen skriver de ned i en anteckningsbok i samband med att de har klassråd.

- Vi har önskat en ny klätterställning ute. Nu ska skolan renoveras, så vi kommer säkert att få det, tror Lina Ahnlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om