Hästen - en varm och läkande kraft på fyra ben

nnn För Gammelstadstjejen Ida Simonsson, 22, är hästen långt ifrån bara ett gulligt djur som man kan rida på. Hon är intresserad av förhållandet mellan häst och människa och menar att det har en läkande kraft som är kraftigt underskattad.
nnn - Relationen till hästen tar fram någonting positivt hos oss, säger hon.

LULEÅ2007-02-12 06:00
I december 2006 kom Ida Simonsson hem efter ett år som volontärarbetare i nordöstra Italien. Hon bodde på en gård utanför Pordenone, ett samhälle i Friuliprovinsen, på gränsen till Slovenien.
Platsen fick hon genom Ungdomsstyrelsen i Sverige. Via deras hemsida kommer man till en databas som administreras av Europeiska volontärtjänsten, en del av EU-kommissionen.
- Jag letade i den enorma databasen och hittade en plats som verkade spännande. Jag sökte och fick beskedet att jag var antagen, berättar Ida Simonsson.

Hippoterapi
Den som blir accepterad får en liten lön för sitt arbete - alternativt mat, uppehälle och fickpengar - och dessutom alla kostnader för resor och försäkringar betalda. För Ida Simonssons del ingick även undervisning i italienska.
Gården där Ida bodde är en organisationsägd ridskola som med hjälp av hästar bland annat behandlar människor med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar.
Hippoterapi (eller hästterapi/ridterapi) är en väldigt vanlig behandlingsform i Italien men än så länge relativt ovanlig i Sverige.
- Skolan har sju hästar och cirka 100 patienter behandlas varje vecka. På gården arbetar sex fast anställda, bland annat en sjukgymnast och olika terapeuter, berättar Ida.

Eget projekt
Människor från omgivningen besökte gården en till två gånger i veckan för en 30 minuter lång behandling. Patienterna hade olika funktionshinder som autism eller så var de rullstolsbundna eller hade drabbat av utbrändhet.
- De flesta patienterna var fysiskt eller mentalt handikappade men det förekom även att friska behandlades.
Ida Simonsson trivdes jättebra med att arbeta bland hästarna och människorna på gården i Italien och den sista månaden av vistelsen ägnade hon åt ett eget projekt.
- I hippoterapin ingår inte något pyssel med hästarna. För en vanlig svensk hästtjej är umgänget med hästen, till exempelvis ryktning, minst lika viktigt som att rida.

Ta om hand
Det här tog Ida fasta på och hon märkte också att patienterna på gården i Italien tyckte väldigt mycket om att ta hand om hästarna men att alla inte trivdes lika bra på hästryggen. Under projektet var det två friska patienter, två kvinnor, som fick chansen att utveckla en relation till hästen.
Väl hemma tog Ida Simonsson chansen att komplettera vistelsen i Italien med ett halvt år långt fortsättningsprojekt.
- Jag hade redan bestämt att jag skulle dra igång och eftersom jag fick pengar av Ungdomsstyrelsen var det bara att börja när jag kom hem i december 2006.
Ida Simonsson hyr in sig hos ett privat ridstall på gården Björkbacka norr om Gammelstad. Där lånar hon de hästar som används när hon jobbar med sina kunder.

Testa idéer
Målet med projektet är att Ida ska få en chans att känna sig för lite och testa sina idéer och kunskaper på människor. Hon betonar att hon inte har någon utbildning och att den metod hon använder inte är etablerad.
- Dessutom gör jag ingen problemutredning innan jag börjar och tar inte heller betalt, säger hon.
Efter att projektet har avslutats är Idas mål att skaffa sig någon form av utbildning. Hon kan till exempel tänka sig att bli sjukgymnast, socionom eller psykolog.
- När jag är färdig vill jag kunna involvera hästar i mitt arbete, säger hon.
Kärnan i Idas projekt är alltså relationen människa-häst men det krävs inte någon hästvana för att kunna delta.
- Tvärtom kan det vara lättare för en som inte har hästvana.

Hämmade svenskar
Ida berättar att hon i Italien såg stora förändringar hos sjuka patienter som kom till gården där hon jobbade. Efter några behandlingar öppnade de sig
- För de friska har det mer handlat om upptäckarglädje. Att kommunicera med en häst utan ord har varit en aha-upplevelse för många.
Ida tycker att svenskar överlag är hämmade i sitt kroppsspråk och att hästar upptäcker det på en gång.
- Hästen säger ifrån, nästan omedelbart, om man inte närmar sig på ett respektfullt sätt.
För att få "kunder" till sitt projekt har Ida gått ut med information till grupp- och stödboenden och även varit i kontakt med barn- och ungdomshabiliteringen på Sunderby sjukhus.
- Man behöver inte ha någon form av problem för att komma till mig, säger hon.
FAKTA Ungdomsstyrelsen
Ungdomsstyrelsen är en statlig myndighet som arbetar för ungas rätt till makt och välfärd. Den jobbar bland annat med:
... att samla in och sammanställa information om unga människors levnadsvillkor.
... stötta kommunerna i deras ungdomspolitiska arbete och följa upp riksdag och regerings mål för den nationella ungdomspolitiken.
... fördela bidrag till och stödja metodutveckling inom ungas fritid och föreningsliv samt jobba med internationellt ungdomssamarbete. En viktig del av detta är de ungdomsprogram som finns i Europa och resten av världen. Europeisk volontärtjänst är ett av dessa program.
Ungdomsstyrelsens hemsida: www.ungdomsstyrelsen.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!