Härligt, härligt, men farligt, farligt...

Härligt, härligt, men farligt, farligt... så ta det varligt ute på isarna. Isen kan skilja 20 centimeter i tjocklek inom 20 meters avstånd. Den blåsiga vintern har försvagat isarna.

LULEÅ2007-01-31 06:00
Kustbevakningen besiktigar havsisarna och rapporterar isläget till SMHI för sjöfartens skull. Så sent som i måndags gjorde kustbevakningen en kontroll av isläget i Luleå skärgård. Is är en färskvara. Det finns inga garantier för hållbarheten och kustbevakningen vill påminna folk om risker och säkerhet inför årets säsong.
Det har blåst mycket i vinter och vattennivån har växlat ofta så tjockleken på isen är inte vad den brukar vara för årstiden.
- Det är lurigt just nu. Isen har blåst sönder och så fryser isflaken på och hamnar man på kanten av ett sådant isflak kan man åka igenom, säger Lars Näsvall, kustbevakningsinspektör i Luleå.

Svårt hitta bland öarna
Det är lite snö på öarna i Luleå skärgård. Hällor och stenar sticker fram i snön. Det är svårt att orientera sig bland öarna på vintern för den som är ovan. Öarnas karaktär förändras mycket av årstiden.
Isen växlar våldsamt i utseende och tjocklek. Ibland liknar den ett pussel, det är när den har brutits sönder i flak som sedan frusit ihop på nytt. På fjärdarna är det ömsom skridskolik blankis, ömsom snötäckt och skrovlig is.
Här och där mitt i den vita isen syns plötsligt stora hål med klarblått vatten som krusar sig i ytan. Hisnande och otäckt, med de överraskande isvakarna som påminner om det djupa havet som faktiskt finns där, under det frostiga vinterlandskapet.

Tunn is
På vissa ställen mäter isen 30 centimeter. Tjugo meter längre bort är den 10 centimeter och strax intill bara fem centimeter. Ute vid Småskär är det öppet vatten på ena sidan ön, men inte på den andra.
Bland det farligaste, enligt kustbevakningen är när det har kommit snö på isen. Då isolerar snön och isen fryser sämre. Dessutom är det svårt att se hur den ser ut. Kustbevakningen vill dock inte ge en massa pekpinar utan snarare beröm åt folk som vistas på skärgårdsisarna i Norrbotten vintertid. De flesta har skaffat sig goda kunskaper.
- Det händer väldigt få olyckor på vintern. Vi har varit förskonade i Norrbottens skärgård. Men varje vinter far någon skoter igenom isen, säger kustbevakningsinspektör, Lars Näsvall.

Alltid dubbar
Kustbevakningen ger helst bara två enkla råd.
- Man ska aldrig åka ut ensam och man ska alltid ha isdubbar på sig, säger Lars Näsvall.
En gång har han själv gått igenom isen. Den gången hade han inte isdubbar. Han var på viltjakt när isen brast nära land och han skulle klara att ta sig upp, utan isdubbar. Han fick kravla sig upp med hjälp av geväret.
- Sedan dess har jag alltid isdubbar, säger han.
Han uppmanar även folk som har täckt kälke med passagerare bakom skotern, att inte åka med kälken täckt i början eller slutet av säsongen i fall skotern går genom isen med kälken.
Det får inte vara svårt att ta sig ur kälken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om