Hårdare tag mot matsvinn

Miljöpartiet vill strypa matsvinnet rejält – ingen ätbar mat ska få slängas hos större handlare och grossister. Willys är en av de affärer som arbetar mot målet.

Matsvinn. Urban Winther, butikschef på Willys, arbetar för att halvera matsvinnet fram till 2020.

Matsvinn. Urban Winther, butikschef på Willys, arbetar för att halvera matsvinnet fram till 2020.

Foto: Björn Nyström

Luleå2017-12-28 08:26

En halv miljon ton. Så mycket mat slängs i Sverige varje år. Av den hade hälften fortfarande gått att äta. Miljöpartiet presenterade förra veckan ett nytt förslag som gör gällande att inga grossister eller större handlare ska ha tillåtelse att slänga ätbar mat. Urban Winther, butikschef på Willy i Luleå, berättar att de redan jobbar mot det målet.

– För två år sedan satte Axfood-koncernen (Hemköp, Willys, Eurocash, bland andra) upp ett mål att halvera matsvinnet till 2020. Då drogs det igång en massa projekt inom det här området, bland annat det här projektet som kallas för VIS - välgörenhet istället för svinn.

Under 2017 har Willys låtit 360 ton mat gå till välgörande ändamål. Ätbar mat som för två år sedan gick helt till spillo. På lokal nivå kommer de från och med nästa år att låta Kvinnojourer att hämta mat tre gånger i veckan. Människor som vill engagera sig kan även skicka in sina "svinntips" till Willys. En viktig faktor för att komma åt svinnet är att systematiskt prissänka varor som bröd och kött. En annan är att butikerna noga planerar inköp av varor – speciellt kring högtider som jul och midsommar.

–  Och nu i år hade vi en klar minskning av julskinka, till exempel. Det gjorde vi med brakförlust, men samtidigt såg vi att den sålde mycket mindre och att vi måste sälja ut den, säger han.

Han poängterar att allt svinn inte är ätbart – mat som blivit gammal, eller brutit "fryskedjan" från leverantören kan ligga i riskzonen. Men av det som går att äta gör Willys ett bra jobb, menar han.

– Vi är där till 99 procent, säger han.

Annika Eriksson, ordförande för Miljöpartiet i Norrbotten, tror inte att det ser ut så i resten av landet.

– Jag har inte den bilden generellt om man ser över landet. Vissa går före och är duktiga, men andra är det inte. Det här är ett sätt att trycka på där det inte fungerar, säger hon.

Lagförslaget avser även att kommunerna i landet måste samla in allt matavfall.

– Det innebär att de ska ha en kompostfraktion där man slänger avfall. Det kan gå till jordbruk, men också till att omvandla till biogas, säger hon.

bjorn.nystrom@norrbottensmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om