För barnets bästa. Det är vad Statens medicinsk-etiska råd (Smer) menar i sin rapport bör beaktas vid alla former av IVF-behandlingar (provrörsbefruktning).
Smer anser att det ska införas en allmän bedömning av föräldrar innan en IVF-behandling blir aktuell. En slags lämplighetskontroll för att säkerställa att barnet inte ska fara illa under sin uppväxt.
- Vi vill likställa kraven. Som det är nu skiljer det sig enormt mycket mot adoption, säger ledamoten i Smer, Sven-Olov Edvinsson.
Omfattande utredning
Vid adoption får föräldrar genomgå en omfattande utredning om de anses vara lämpliga. En liknande bedömning vid provrörsbefruktning finns inte.
- När samhället går in och hjälper till, behövs det en viss bedömning. En slags mall, så att bedömningen blir rättvis i hela landet, säger Edvinsson.
Bredare bedömning
Rapporten är inte lagstadgande utan ett underlag för framtida regler samt för att lyfta upp ämnet för en politiskt diskussion.
Den prövning som görs i dag om blivande föräldrar är lämpliga eller inte, görs av ansvarig läkare på respektive klinik.
- Vi vill ha en bredare bedömning, medicinsk, social och psykologisk. Vi vill ta hänsyn till barnets bästa, säger, Sven-Olov Edvinsson.
Dyr behandling
Att genomgå en IVF-behandling är en dyr historia. Men som Kuriren skrivit tidigare så har landstinget beslutat att bekosta två försök av provrörsbefruktning från 1 januari 2013.
Landstingsråden Kent Ögren (S) och Britt Westerlund (S) har i dagsläget inte hunnit sätta sig in i rapporten utan ber att få återkomma med kommentarer.