Hård med rättvis jury när semmeltestet avgjordes

Utseendet är inte allt men det betyder mycket.
Det blev en överlägsen seger för vinnarbullen i årets semmeltest.

Torbjörn Wallin, 42 år.
Yrke: Projektledare Norrbottens läns landsting.
Antal semlor per år: Fem stycken.

Torbjörn Wallin, 42 år. Yrke: Projektledare Norrbottens läns landsting. Antal semlor per år: Fem stycken.

Foto: Åsa Stubbfält

Luleå2014-01-21 07:00

Tio semlor står redo att bedömas. Juryn, fem män med varierat intresse för den gräddiga bullen, är taggade.

– Jag och Martin har en intern tävling om vem som kan äta flest semlor. Vi triggar varandra genom att sms:a och fota då vi äter dem, berättar Magnus Kieri.

Hittills i år har ingen av de två ätit någon semla.

– Vi har sparat oss medvetet, allt för att vara så opartisk som möjligt, säger Martin Hasselström.

Om än de inte betygssätter semlorna i den interna tävlingen så är det dags att göra det nu. Lock, grädde, bulle, fyllning samt utseende ska poängsättas från ett till fem där fem är högsta poäng. Först ut är semlan från Nya Anderssons konditori och bageri.

– Det var ganska mycket fyllning, säger Torbjörn Wallin.

– Grädden var lagom vispad, säger Peter Kieri.

– Ja, men den var någon sockrig i mandelmassan, säger Martin Hasselström.

Ny vinnare

Semlor överlag tycker de är ett unikt bakverk, det är nästintill kultur att äta dem anser någon.

– Man tar inte med sig en påse bullar när man går hem till folk, men en semla kan man komma med och bjuda in sig själv på fika, menar Magnus Kieri.

Vinnarbullen som är nummer sex i ordning kommer från Holms konditori. Torbjörn Wallin som inte är någon semmelfantast om än han gillar semlor konstaterar kort;

– Den var god.

– Den andas hembydsgård, säger Kalle Frindberg när utseendet diskuteras.

De positiva omdömena fortsätter från de andra i juryn om än Magnus Kieri anser att brödet är lite för torrt.

– Då kör man en hetvägg, de räddar alltid upp en dåligt semla, säger han.

Bästa mandelmassan

Fjolårets vinnare som dessutom vann året dessförinnan, semlan från Trend Café, placerades av årets jury på delad fjärde plats tillsammans med semlorna från Café Bygård och Gammelstads konditor.

– Grädden och mandelmassan var god, säger Peter Kieri om den före detta vinnaren.

– En av de bättre när det kommer till mandelmassan, konstaterar Martin Hasselström.

– Den här bullens smak skulle finnas i sexans utseende, säger Torbjörn Wallin som då inte vet om att han talar om fjolårets vinnare och årets vinnare.

Fakta testet

Årets semmeltest var som vanligt ett så kallat blindtest, där juryn inte på förhand fick veta var vi köpt de tio olika semlorna. Inte heller de utvalda konditorierna/kaféerna/butikerna blev förvarnade.

Totalt kunde varje semla få 25 poäng av varje jurymedlem – ett till max fem poäng för lock, grädde, bulle, fyllning samt utseende.

De ihopräknade poängen för varje semla dividerades sedan först med fem, det vill säga antalet kategorier, sedan fem igen, det vill säga antalet jurymedlemmar.

Högsta slutpoäng för varje semla blev alltså fem poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!