Hård kamp om Boskatans lärare

Klassen har fått byta lärare fyra gånger på lika många terminer. Nu fick föräldrarna ett möte med kommunen. Lagen säger att de måste byta igen.

Havererat. Många av föräldrarna lämnade mötet efter beskedet att nya lärare skulle prioriteras högre inför nästa termin.

Havererat. Många av föräldrarna lämnade mötet efter beskedet att nya lärare skulle prioriteras högre inför nästa termin.

Foto: Marcus Nigéus

Luleå2015-06-16 21:33

Klassen blev stökigare för varje ny lärare barnen fick. Den senaste sa till barnen att de var den sämsta klass han någonsin undervisat. En av flickorna har redan bytt skola. Barnen i första klass på Boskataskolan har fått en ryckig början på sin skolgång.

­– Det hade varit lika utvecklande att ha kvar barnen i förskolan, säger en förälder till Carina Sammeli, ordföranden i barn -och ungdomsnämnden, på mötet.

Nästan varje uttalande från kommunens representanter möts av protester.

– Kommunen anser precis som skollagen att det bästa för barnen är att ha en behörig lärare. Det kan tyckas vara ett fykantigt mått, men så är det, säger Carina Sammeli. Föräldrarna menar att den lärare som barnen har nu är behörig.

Emma Johansson har sin lärarexamen och har väntat i åtta månader på en lärarlegitimation. Men ansökan drar ut på tiden. Lärare kan arbeta kortare perioder utan legitimation men Emma Johanssons anställning får inte förlängas och skolan måste nu ta in ansökningar till tjänsten. Föräldrarna är upprörda över att en formalitet tvingar fram nya förändringar för klassen.

– Om man skjuter undan alla paragrafer och struntprat så är Emma behörig. Hon har sin examen och väntar bara på ett papper från Skolverket. Barnen älskar henne och alla vill ha henne kvar. säger Johan Lassinanti som var med på mötet.

Maria Granberg har också ett barn i klassen. Hon tycker att mötet var ett misslyckande och att kommunen inte lyssnar på deras åsikter.

– De ser inte till barnens bästa. Man vill inte utsätta dem för det här igen och det är många som har funderat på att byta skola, säger hon.

Emma Johansson har sökt tjänsten till nästa termin. Men hon kommer automatiskt att sållas bort om det kommer in en ansökan från en lärare som har sin lärarlegitimation. När föräldrarna frågar rektorn om skolan fått in några ansökningar till tjänsten bryter mötet ihop.

– Ansökningstiden har gått ut nu. Och det har kommit in flera ansökningar från lärare som har behörighet, säger Gunvor Ek som är skolans rektor.

Då ställer sig mer än hälften av föräldrarna som samlats och lämnar mötet.

– Jag tycker också att man ska följa lagen men lagen fungerar uppenbarligen inte i det här fallet. Samma myndighet som kräver legitimation delar ju inte ut den, säger Johan Lassinanti.

Gunvor Ek tror att det är bra att föräldrarna har fått en chans att prata med kommunen.

– Det är nog bra att ha fått ventilera på det här sättet. Resultatet visste vi i princip redan men det är ändå bra att få gå igenom det. Föräldrarna är i en process där de är väldigt oroliga och det förstår jag. Jag vill också att Emma ska få jobba kvar. Jag tänker ha lite is i magen och vänta med att ge besked till slutet av juli. Då kanske Emma har fått sin legitimation, säger hon.

Lärarlegimitation

Fakta

Huvudregeln säger att endast den som har en lärarlegitimation får anställas utan tidsbergänsning. Däremot finns undantag till den regeln. Tidigare fanns ett krav om en introduktionsperiod för nya lärare innan de skulle kunna få sin legitimation. Den finns inte längre och nyutexaminerade lärare med en godkänd examen har direkt rätt till sin lärarlegitimation. Skolor måste inte heller säga upp anställda lärare som väntar på sin legitimation.

Källa: skolverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om