I dag har den världsomspännande smörgåskedjan 158 restauranger i Sverige. Siktet är inställt på hamburgerkedjan McDonalds som är större med 190 restauranger.
Norrbottens största hamburgerkedja, Max, har 155 matställen.
Nu vill Ricky Simonsson se satsningar i kedjans "vita fläckar". Planen är att öppna tio nya restauranger under de närmaste åren och pekar ut Luleå, Piteå och Umeå som tänkbara etableringsmål.
Subway har i dag tre restauranger i Norrbotten; två i Luleå samt en i Piteå. I residensstaden finns företaget i Shopping galleria och på Storhedens handelsområde.
– Vi ser en möjlighet att öppna ytterligare en restaurang i Luleå. Vi skulle kunna tänka oss att den skulle kunna ligga någonstans mitt emellan våra befintliga ställen om rätt läge dyker upp. Intill stora rondellen vid Mjölkudden kommer vi titta på om det finns någon möjlighet. Synlighet och tillgänglighet är avgörande delar för våra etableringar, anser Ricky Simonsson.
Planerna är fortfarande i ett tidigt skede. Subway letar efter en lokal på cirka 100 kvadratmeter som har ett synligt läge från Bodenvägen. Den nya restaurangen beräknas kunna ge 5-10 arbetstillfällen.
Subway i Sverige drivs främst av franchise som är ett färdigt affärskoncept med en fungerande affärsidé som företagaren betalar för. Förra året startade företaget ett eget restaurangbolag som i dag driver 15 butiker i egen regi.
– Om vi får tag i ett nytt läge i Luleå så ska det drivas av en lokal franchistagare. Det vore den mest naturliga lösningen, betonar Ricky Simonsson.
Inom de närmaste dygnen får länets tre Subway-restauranger en ny ägare. 26-årige Raisin Obeid hittar vi bakom disken på kedjans restaurang på Storheden.
Han är bosatt i Lycksele, där han äger fyra företag i fastighets- samt bilbranschen. Nu tar han steget in i snabbmatsvärlden.
–Affären blir troligen klar på fredag. Jag ska bo kvar i Lycksele, men arbeta i Luleå ett par dagar i veckan. Just nu funderar vi på en omgörning. Jag fick ritningarna från huvudkontoret på onsdagen. Det handlar om en renovering med nya möbler och ny färgsättning.
Hur ser du på en eventuell expansion?
– Det är lustigt, men för ett par timmar sedan körde jag och en av mina restaurangchefer förbi Mjölkuddsrondellen. Då sade jag att här skulle vi kunna ha en tredje restaurang. Bra skyltläge med många bilister som passerar, det finns en mack och universitetet ligger i närheten. Det är sådana här lägen som Subway letar efter, svarar Raisin Obeid.