Trumpeten anses vara ett särskilt svårbemästrat instrument, men för Henrik Grahn fanns det inget annat för ögonen.
Förebilden är den amerikanske musikern Adam Rapa, som var hans lärare och mentor under studierna vid Musikhögskolan i Stockholm.
– Adam Rapa är en visionär och tillhör de absolut bästa trumpetarna i världen. När han 2017 startade sitt företag erbjöd jag att hjälpa till med saker som jag är bra på. Min roll har vuxit sedan starten.
Entreprenörstänkandet kommer hemifrån. Pappa Bengt Grahn startade Luleåföretaget Compodium Internationals som börsnoterades för tre år sedan.
I dag är Henrik Grahn en av delägarna i Lotus trumpets, vars instrument bland annat används inom den amerikanska armén. Som vd har han världen som sitt arbetsfält. Nyss hemkommen efter en resa i USA och Kanada stannar han till i Luleå för ett par semesterveckor innan färden fortsätter i höst till Italien, Kina, Japan och Sydkorea.
Företaget har ett 20-tal anställda och omsätter cirka 30 miljoner kronor. Planen är att inom två år öka omsättningen till ett niosiffrigt belopp.
– När jag kom låg omsättningen på 600 000 kronor. Strategin har hela tiden handlat om att göra vårt varumärke känt via sociala medier. Nu har vi 130 000 följare på Instagram, Facebook, Tiktok och Youtube. Framför allt vill vi nå professionella musiker och låta dem testa våra instrument och munstycken, berättar Henrik Grahn och visar en filmsnutt med en entusiastisk känd jazzmusiker.
Strax innan jul togs en kontakt med blåssektionen hos Norrbottens big band.
– De väntar fortfarande på en leverans. Vi släpar lite efter i tillverkningen som sker i Italien. Dessutom vill jag gärna dela ut gratis munstycken till varje ungdomsorkester i länet. Norrbotten är mitt hem och mitt hjärta.Jag sponsrar gärna musiken i länet.
Vad är hemligheten bakom Lotus trumpets?
– Trumpeten är ett instrument som egentligen inte har förändras sedan 1940-talet. Vårt starkaste motiv är att vi genuint vill göra det lättare att spela trumpet och skapa förutsättningar för musiker att uttrycka sig med större frihet och glädje.
Hur mycket hinner du spela själv?
– Nästan ingenting. Jag övar lite, men mitt musikskapande ska bli av i nästa kapitel. Det kommer - var så säker. Först ska jag skaffa mig en ekonomisk frihet för att sedan kunna hänge mig till att skapa musik.