Vi träffade dem en fredag morgon mellan klockan 07 och 08 i Arcushallen i Karlsvik. Där samt på Tunavallen har de spelat fotboll varje fredag morgon de senaste 25 åren. Efter fotbollen följer ett lika traditionsrikt morgonfika i entrékaféet i Kulturens hus. Därav kommentaren om veckans bästa kaffekopp.
- Vi i Arcusbröderna är ett gäng ärrade äldre män som gillar att spela morgontidig fotboll. Totalt är vi 28 medlemmar med en medelålder på 66 år. 17 av oss är pensionärer. Och lika många av oss spelar också golf, berättar Stig Bäckman.
Idén väcktes
Upprinnelsen till Arcusbröderna var en fotbollsmatch som spelades i samband med invigningen av Arcushallen. Deltagare var jobbare från Luleå kommun och Karlsviksbyggarna, där företagen JM, BPA Bygg samt Binec Luleå gått samman. I samband med en måltid samma kväll den 28 januari 1986 väcktes en idé av Stig Bäckman om vilka spelare som var intresserade att fortsätta med tidig fotbollsträning i hallen. En arbetsgrupp med Bo Andersson, Bengt Johansson, Stig Bäckman och Leif Kallenvret tillsattes. De som kom till den första träningen fick automatiskt medlemskap i Arcusbröderna.
Nytt styre varje år
- Vi är stolta över demokratin i Arcusbröderna. En ny styrelse väljs varje år. Årets styrelse består av Ronald Gustavsson, Rolf Skär, Lennart Wallin och Bengt Storm, berättar Stig Bäckman.
I år kan också Arcusbröderna fira sitt 25-årsjubileum.
- Det har redan förekommit en del firande. Men det stora blir i juni i sommar, när vi gör en resa till Riga. På hemvägen mellanlandar vi i Stockholm den 7 juni för att se EM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Finland. Som vanligt bekostas sådana här utflykter med medlemsavgifter och V 75-vinster.
- De flesta av oss har ett förflutet som fotbollsspelare i slutet av 60-talet och början av 70-talet. Luleå hade ju då fem herrseniorlag i division 3; LSK, Notviken, Lira, IFK Luleå och Gammelstad. Men våra medlemmar kommer även från andra orter, till exempel Kurt Hansson och Bengt Wikström från Kiruna, berättar Stig Lundström, som agerade publik när vi hälsade på.
Det sociala viktigast
- Jag har nyligen haft en stroke och måste ta det lugnt. Men det är kul att komma hit i alla fall. Det viktigaste med vårt gäng är i alla fall den sociala biten, fortsätter Stig, 60, som varit med i brödraskapet sedan 1989.
Träningsmatcherna är inga gravallvarliga tillställningar. Bröderna improviserar och har sina egna regler. Leenden och skratt förekommer ofta. Medlemmarna ser verkligen ut att ha roligt på planen. Ytterligare en justerad medlem möter vi vid sidan av planen. Det är Staffan Gunéll som fått en ny höftkula inopererad.
- Varje år delar vi ut 7.000 kronor till en förtjänt idrottsförening med särskild inriktning på tjejer. V 75-vinster är våra viktigaste inkomster. De finansierade till exempel en resa där vi 2001 åkte 23 personer till en VM-kvalmatch Sverige-Makedonien. Matchen på Nya Ullevi i Göteborg slutade med svensk 1-0-seger, avrundar Staffan Gunéll.