"Som att kliva rakt ner i en brunn"

Christina Aasa Bygdell föll ner i ett djupt hål alldeles vid strandkanten vid Lulsundsbadet. Direkt gick tankarna till om det varit ett barn och inte en vuxen som föll i och hon vill nu varna andra och hoppas att kommunen undersöker varför hål verkar uppstå vid badet.

Bröderna Malte och Edvard Gelfgren badade vid Lulsundsbadet tillsammans med pappa Viktor Bengtsson samma dag som Christina Aasa bygdell upptäckte hålet. Vid det laget hade kommunen fyllt igen hålet men det var fortfarande klart djupare än vid sidan av.

Bröderna Malte och Edvard Gelfgren badade vid Lulsundsbadet tillsammans med pappa Viktor Bengtsson samma dag som Christina Aasa bygdell upptäckte hålet. Vid det laget hade kommunen fyllt igen hålet men det var fortfarande klart djupare än vid sidan av.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2022-08-29 18:40

Det var i torsdags som Christina Aasa Bygdell strosade i vattnet vid Lulsundet, bara någon meter utanför strandkanten. Nära flytbryggan blev vattnet grumligare och när hon tog ett steg ut i det grumliga blev det ett ofrivilligt dopp.

Christina Aasa Bygdell skulle spela in en film för sina följare på sociala medier och fångade därför händelsen. När hålet kommer och hon faller ner lyckas hon hålla upp telefonen ovanför ytan och ganska snabbt kravla sig upp för den lösa kanten på hålet. Hon blev totalt överraskad när marken försvann under fötterna och av chocken började hon skratta nervöst men händelsen var på inget sätt rolig för henne. Tvärtom.

– Jag befann mig som i en skräckfilm och tänkte att jag skulle dras ner. Det var som att kliva rakt ner i en brunn. Jag tog ett steg fram och sedan föll jag rakt ner, det var superobehagligt, säger Christina Aasa Bygdell.

Hon arbetar som sjuksköterska på barnavdelningen vid Sunderbys sjukhus och det som rör barn berör henne extra mycket. Ganska omgående vandrade tankarna iväg till vad som kunnat hända om små barn lekt vid hålet.

– Hjärtat bankade när jag visste att barn skulle kunna komma dit. Jag satte upp ruskor vid hålet och skrev "slukhål" i sanden på stranden. Jag var desperat och chockad för det där är livsfarligt, säger Christina Aasa Bygdell som mycket väl kan se en drunkningsolycka framför sig.

– Det var inget litet hål, säkert tre meter brett, och låg bara två meter från vattenbrynet och bredvid bryggan, precis där man vet att små barn brukar gå ut. En liten unge skulle kunna gå ut där, föräldrarna kanske tittar ner lite snabbt och när de tittar tillbaka är ungen borta, säger Christina Aasa Bygdell.

Hon tog en två meter lång pinne för att se om det verkligen var så djupt som hon trodde – och det var det. Christina Aasa Bygdell vill ge kommunen en eloge för att de tog hennes varning på allvar. Inom tio minuter hade kommunen personal på plats och snabbt var en traktor där och fyllde sand i hålet.

Christina Aasa Bygdell har funderat på hur det kommer sig att det uppstår hål på det sättet vid Lulsundet.

– Jag skulle säga att det var ett slukhål. Vad händer i marken där?

Det var Fritidsförvaltningen som åkte dit och fyllde igen hålet.

– Vi fyllde på med två stora skopor sand och det ska vara bättre nu, säger Andreas Fagervall, arbetsledare på Kultur- och fritidsförvaltningen i Luleå

Andreas Fagervall betonar vikten av att alltid hålla uppsikt över barn vid vattnet och att använda flythjälpmedel för de som inte kan simma. På Lulsundet finns även skyltar om att det finns gropar och att djupet varierar, ett problem badet dragits länge med enligt äldre kollegor som Andreas Fagervall talat med.

Kommunen håller ögonen öppna ifall något ser konstigt ut vid de bad de rår om.

– Vi kan omöjligt lova att det är perfekt under vattenytan men ser vi något gör vi vad vi kan, säger han.

Kan det bli så att kommunen gör en större insats för att komma tillrätta med problemen vid Lulsundet?

– Det vet jag inte i dag. Det här har hänt så nyligt men kanske om det skulle bli ett större problem. Det här kan vara något tillfälligt och kanske inte händer igen på många år.

På onsdag avslutar kommunen sitt säsongsunderhåll vid de bad kommunen sköter om.

När vi besöker platsen några dagar efter Christina Aasa Bygdells otäcka upplevelse går det att se hålet fortfarande men det är inte lika djupt nu. Hon vill att kommunen ska märka upp det ordentligt och tycker inte det räcker med bara skyltar på stranden.

– Jag tycker det är otillräckligt. Och jag hoppas kommunen tar reda på vad det är som händer här, säger Christina Aasa Bygdell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!