Inom 2,5 år ska Sverige ta ytterligare ett steg för att öka återvinningen. Alla hushåll blir skyldiga att använda ett nytt insamlingssystem som förutom restavfall och matavfall även samlar in papper, plast, metall samt färgat och ofärgat glas.
Nu förbereder sig Luleå miljöresurs inför förändringen. På tisdagen placerades nya insamlingskärl ut i ett utvalt testområde på Björkskatan. Testet pågår fram till oktober.
– Vi vill hitta den bästa lösningen, men det är också ett sätt att skaffa oss en uppfattning om vilka mängder plast- och pappersförpackningar som hushållen generar, förklarar Jesper Samuelsson, sektionschef för Insamling Lumire.
Det nya regelverket för avfallssortering gäller småhus, villor och fritidsboenden. Förändringen innebär att privatpersoner ska kunna sortera sitt avfall i sina hem i stället för att transportera det till återvinningsstationer.
Två olika insamlingskärl placerades ut i två villakvarter på Björkskatan. Det ena är ett delat kärl på totalt 370 liter och den andra modellen omfattar två kärl á 190 liter vardera. Båda är avsedda för insamlande av plast- och pappersförpackningar.
– Det handlar om en åtgärd som ska öka återvinningen i Sverige. Allt förpackningsmaterial som vi samlar in ska skickas vidare till producenterna för att de ska kunna göra nya förpackningar, berättar Jesper Samuelsson.
Efter provperioden ska ett 50-tal hushåll få svara på en enkät, som blir underlag för Lumires utvärdering. Planen är att ett inriktningsbeslut ska fattas redan i höst.
– Vi behöver ta ett snabbt beslut för att upphandla nya fordon och kärl under nästa år. Enligt vår tidsplan kommer vi behöva implementera det nya systemet redan under 2026. Det beräknas att ta hela året.
Det nya regelverket gäller från och med den första januari 2027. I Luleå berörs 16 000 villor och småhus samt närmare 3 000 fritidshus.
Erik och Agneta Parding bor i ett av husen som ingår i studien. De uttrycker tveksamheter inför förändringen.
– Vi fick tunnorna i går. Jag har redan hunnit slänga ett par saker, men jag är tveksam om det här kommer att fungera eftersom man inte får slänga all plast i samma tunna. I de här får man bara slänga plast- och pappersförpackningar, säger Erik Parding.
– Tunnorna är väl så tilltagna för ett hushåll på två personer, men det kanske behövs lite mer tid innan vi kan utvärdera, tillägger Agneta Parding.