Här sparkar Bussgods anställda

Bristande lönsamhet tvingar Länstrafikens dotterbolag Bussgods till uppsägningar.

Uppsägningar. Bussgods minskar sin personalstyrka med 8,25 tjänster. "Marknaden är tuff när det gäller frakt och gods", säger Kenneth Johansson, vd för Länstrafiken.

Uppsägningar. Bussgods minskar sin personalstyrka med 8,25 tjänster. "Marknaden är tuff när det gäller frakt och gods", säger Kenneth Johansson, vd för Länstrafiken.

Foto: Montage

Luleå2017-07-05 10:16

– Marknaden är tuff när det gäller gods och frakt, säger Kenneth Johansson, vd för Länstrafiken.

Totalt är det 8,25 tjänster som försvinner vid busstationerna, fördelade på följande orter:

Luleå 2,5, Arjeplog 1, Piteå 1, Pajala 1, Jokkmokk 1, Gällivare 1, Kiruna 0,75.

Tre av dessa är vakanta tjänster som alltså dras in utan att någon person berörs. De tjänsterna finns i Luleå (1), Jokkmokk och Gällivare.

– Vi varslade sju till tio tjänster i våras och före midsommar kunde vi lämna beskedet vilka tjänster som försvinner. Det ska verkställas under hösten. Vi är inte riktigt färdiga på alla ställen.

Enligt ägardirektiven ska Bussgods leverera 12,5 miljoner per år till Länstrafiken, men det har bara blivit tio miljoner.

– Det är alltid tråkigt när man tvingas till sådana här åtgärder. Men intäkterna har gått åt fel håll de senaste åren. Vi hade behövt öka lönsamheten men i stället har vi tappat motsvarande 2-3 procent per år, säger Kenneth Johansson.

I takt med med att biljettförsäljningen och kontanthanteringen förändrats har Bussgods tappat arbetsuppgifter.

– Vi säljer ju biljetter och tog tidigare hand om chaufförernas kassaredovisning. Men chaufförerna hanterar inga pengar längre och biljetter säljs till allt större del i biljettautomater, och på internet, bland annat via mobilapp.

Bussgods är numera ett helägt dotterbolag till Länstrafiken, sedan Centrala Buss lösts ut. 2016 omsatte Bussgods 55 miljoner och hade 44 anställda. Företaget har 14 terminaler och ett 50-tal ombud i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!