Brottsofferjourens verksamhet i Luleå fyller 22 år i år och firar med att flytta till nya lokaler. Främst är det stöd till brottsutsatta under rättsprocessen som organisationen är till för. Under invigningen knöt Luleås två kommunalråd, representanter från Brottsofferjouren och Polisen symboliskt samman band istället för att klippa dem.
– Under 2013 hjälpte vi totalt 750 personer och sedan starten har vi hjälpt cirka 12.000 personer, säger styrelseordförande Tommy Nilsson.
I juli protesterade Brottsofferjouren mot regeringens budgetproposition där de inte fick del av satsningen på organisationer som ger stöd till våldsutsatta kvinnor och barn. Förbundsordförande Sven-Erik Alhem passade på att dela ut en känga till alliansregeringens syn på brottsofferarbete under fredagens invigning:
– De har en väldigt ensidig bild av ideellt stöd, och tror att det bara handlar om kvinnojourer.
Per Karlsson, operativ chef medger att stöd till brottsoffer inte alltid varit Polisens starka sida.
– Vi har vid två olika tillfällen varit sämst i landet på de här frågorna och det får vi erkänna. Under de senaste åren har vi utvecklat en grupp som fokuserar på brottsoffrets perspektiv och förhoppningsvis blir det en egen enhet i den nya polismyndigheten, säger Per Karlsson.
Systemet med rättscentrum i Sverige, där rättsvårdande myndigheter som polis, åklagare, häkte och domstol samlas i en byggnad har kritiserats för att rubba på myndigheternas integritet. Nonsens menar Alhem:
– Här i Luleå finns möjligheten att visa upp ett väl fungerande rättscentrum där integriteten bibehålls.