Här ska Luleå gasa

Efter sommaren ska Luleå ha en biogasmack. Här ska bussar och kommunbilar tankas.

FÖRST UT. Biogasen ska renas med en för Sverige helt ny metod, berättar projektledaren Hans Moberg.

FÖRST UT. Biogasen ska renas med en för Sverige helt ny metod, berättar projektledaren Hans Moberg.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2014-03-20 06:00

Byggena är påbörjade vid kommunägda Luleå lokaltrafik (LLT). Macken ska vara klar i augusti-september och nio-tolv av LLT:s bussar ska drivas med biogas.

– Vi gör en upphandling och planerar att ha tre gasbussar i år, i oktober eller november, och räknar med tre nya bussar årligen, säger Sari Ekblom, vd i LLT.

Varje år i flera år ska ett 30-tal kommunbilar ersättas med biogasfordon.

Gasfordon tillåts inomhus men får inte tankas där. Det tar 15-20 minuter att snabbtanka en buss, uppger Sari Ekblom. För att få snurr på morgontrafiken ska LLT bygga carportar där biogasbussar tankas på natten, under fem timmar. Bussarna kopplas till fjärrvärmen för att kunna startas vinterdagar.

Ett par miljoner kronor uppges carportarna med övriga arbeten kosta LLT.

Macken hör däremot till biogasprojektet, som börjar vid reningsverket på Uddebo. Där produceras biogas för intern uppvärmning och elproduktion. För att kunna producera fordonsgas krävs investeringar i en reningsanläggning och en byggnad för det. Markjobb och grundsättning pågår. Projektet försenades av föroreningar, dioxin och oljespill i jorden. Det har tagits om hand.

Bilar drivna med biogas medför mindre klimatpåverkan än bensin- och dieselbilar.

Av slammet, dyngan från Luleåborna, ska årligen 850.000 normalkubikmeter biogas (metangas) för fordon produceras. Det motsvarar lika många liter diesel. Det går att producera mer, bedömer projektledaren Hans Moberg.

Vid reningen släpps metan ut. Utsläppen bidrar till växthuseffekten.

– Vi har ställt krav på att metanförlusten ska bli högst en procent, den teknik vi ska använda utlovar en halv procents metanförlust. Tekniken ska också vara mer energieffektiv än den vanliga, säger Hans Moberg.

Det handlar om membranteknik. Luleå blir pionjär för reningstekniken i Sverige. Energimyndigheten följer utvecklingen och Luleåprojektet får bidrag därifrån.

Biogasen fraktas till LLT-macken i kontainerliknande gasflak på lastbil. Privatbilister får inte tanka på macken. Kommunen går före.

– Biogas kommer inte att slå ut diesel och bensin utan blir ett komplement. Den verkliga nyttan av biogas är lägre utsläpp i stadstrafiken från bland annat bussarna, säger Hans Moberg.

Om biogasproduktionen krånglar har Luleå en gardering via den norska gas Bodens kommun avtalat om.

Biogasprojektet uppges gå på 54 miljoner kronor, lägre än beräknat.

Det går att bygga på projektet

Nästa steg

Taxi samt landstinget uppges visa intresse.

På sikt kan Luleå ta in matavfall i rötningsprocessen. Norrlandsjord har emellertid ett flerårsavtal för omhändertagandet av matavfallet.

I närområdet har Boden och Skellefteå biogasanläggningar.

I Piteå uppges bönder vara på gång.

Hos Hugosons i Alvik produceras elström via biogasproduktion.

Ett regionalt samarbete kan bli av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om