Här ska hobbyn bli ett yrke

På lördagen anordnades ett event för att inspirera unga tjejer att skapa nya yrken av sina intressen. “Det har varit väldigt lärorik och väldigt roligt”, säger Christina Åkerblom-Andersson som deltog på eventet.

Projektledare. Signe Lindgren, Sebastian Brännvall och Hanna Weinmar arrangerade lördagens idéevent på Vetenskapens Hus. " Tanken med det här är att få unga tjejer att se möjligheten att skapa ett yrkesområde utifrån sitt intresse", säger Hanna.

Projektledare. Signe Lindgren, Sebastian Brännvall och Hanna Weinmar arrangerade lördagens idéevent på Vetenskapens Hus. " Tanken med det här är att få unga tjejer att se möjligheten att skapa ett yrkesområde utifrån sitt intresse", säger Hanna.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2017-04-09 11:47

Passionista Idéevent är eventet som vill ge unga tjejer inblickar i hur de kan använda sina egna intressen för att skapa ett framtida yrke.

– Tanken med det här är att få unga tjejer att se möjligheten att skapa ett yrkesområde utifrån sitt intresse. Kopplingen mellan sitt intresse och sitt yrke behöver inte vara så långt. Det handlar snarare om att hitta en kontext där man kan applicera yrket och vägen dit är ofta den som är krånglig så vi vill förenkla det steget och se möjligheten att skapa det, säger Hanna Weinmar.

23 tjejer i åldrarna 14 till 19 år deltog i eventet som hölls i Vetenskapens hus i Luleå.

– Vi har jobbat med det sedan årsskiftet så vi är enormt glada att ha den här uppslutningen idag från att ha marknadsfört det i ungefär en månad, säger Weinmar och fortsätter:

– Alla som är här kommer att bli “passionistas” det är det fenomenet vi vill skapa att man ska kunna bära med sig en benämning, en befattning. Man pratar mycket om “fashionistas” – alltså tjejer med ett brinnande intresse för mode – vi vill skapa “passionistas”, att du har ett brinnande intresse för din hobby, att du ser möjligheter att leva på ditt intresse.

På förmiddagen ägnades åt föreläsningar och under eftermiddagen var det idéverkstad där deltagarna i grupp hade som uppgift att utveckla nya yrken. Eventet avslutas med galamiddag och en prisutdelning där en jury avgör vilka ideér som i november får representera Norrbotten i en riksfinal i Stockholm.

– Vi ska vinna säger, Alva Göransson som tillsammans med Eloise Fredriksson och Christina Åkerblom-Andersson sitter och försöker välja vilken av alla sina idéer det ska gå vidare med.

– Vi har kommit på några idéer, säger Christina.

Christina Åkerblom-Andersson och Eloise Fredriksson hörde talas om eventet via en Ung företagsamhetsmässa i Piteå.

– Det lät, dels, väldigt kul med föreläsningarna det lät som att man verkligen kunde bli inspirerad till egna idéer, säger Christina.

– Det lät intressant att träffa nya människor och få inspiration. Även just det här att man fick göra grejer och inte bara sitta och lyssna utan att man får göra grejer tillsammans och komma på grejer, säger Eloise.

De tyckte alla tre att dagen varit lärorik och en bra möjlighet att träffa nya människor.

– Det har varit väldigt lärorik och väldigt rolig, säger Christina.

Vinnarna:

Passionista arrangeras inom ramen för VINNOVAs satsning "Innovate Passion" som i Norrbottens drivs av Region Norrbotten i samarbete med Sigmar Metodbyrå, Luleå tekniska universitet, LTU Business, Almi Företagspartner Nord, Ung företagsamhet Norrbotten, Parnes Labs och Agneta Labs

Källa: passionista.nu

Grupp ett: Alva Göransson, Eloise Fredriksson & Christina Åkerblom-Andersson

Utifrån deras olika intressen (Skidskytte, konst och militär (hemvärnet) hittade de ett gemensamt behov nämligen problemet att batteriet på telefonen inte håller så länge när man är ute i kylan. Ett problem som många av oss kan känna igen oss i. Med deras idé om att hålla telefonen varm skulle detta problem lösas.

Grupp två: Heidi Viitala & Sandra Jauhojärvi

Utifrån deras intresse för olika typer av sporter såg de behovet av att det behövs fler coacher på de mindre orterna, för att ge möjligheten för alla att kunna utöva och testa på flera olika typer av sporter. Med deras digitala plattform kan de som är intresserade av eller har kunskap om att coacha någon typ av sport ansluta sig, vilket gör det enkelt för fler att hitta coacher för just sin sport.

Grupp tre: Mia Vedestig & Jennifer Mäkipiha

Utifrån deras intresse för snowboard och musik tog de fram en idé om en hjälm med inbyggd kamera och trådlösa hörlurar samt ett par googles där glaset ändras beroende på ljuset utomhus. Något som de själva saknar och ser ett behov av för fler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om