Byggandet av nya badhuset på Hertsön är nu invigt

Fyra glada personer fick på fredagen äran att inviga byggandet av Hertsöns nya badhus men för den som längtar att få slänga sig i poolen så får man vänta åtminstone två år till innan det kan bli verklighet.

Det var en hel del barn som samlats för att kika på byggandet av det nya badhuset.

Det var en hel del barn som samlats för att kika på byggandet av det nya badhuset.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2022-08-26 13:10

För sex år sen fattade Luleå kommun beslut om att det gamla badhuset på Hertsön, som då var i så pass dåligt skick, skulle rivas. 

I dag kunde Carina Sammeli (S) inviga byggandet av stadsdelens nya badhus. 

– Min äldsta dotter lärde sig själv att simma i det gamla badhuset. Det här är ett stort bostadsområde och Örnäset i närheten är också ett stort bostadsområdet och förhoppningen är att fler barn ska lära sig simma här, säger hon.

undefined
Carina Sammeli (S) var en av de som var med vid startskottet för byggandet.

Turerna kring det nya badhuset har varit många och inom politiken har det inte funnits en enad bild över om kommunen skulle bygga ett nytt badhus.

De som ställt sig bakom beslutet att bygga badhuset är Socialdemokraterna, Vänstern och Rättvisepartiet socialisterna  medan oppositionen velat hålla i plånboken och sagt nej till ytterligare ett badhus. 

Carina Sammeli lyfter badhuset som en del av de övriga satsningarna i stadsdelen. Kommunen har tidigare fattat beslut om en ny skola efter att Hertsöskolan dömts ut på grund av mögel. I den nya skolan kommer det även skapas rum för ett bibliotek.

Utöver det planerar kommunen för ett nytt bostadsområde, Hertsöheden, där 1000-2000 personer ska kunna bo i framtiden.

– Det blir därför naturligt att kunna erbjuda fler möjligheter för de som bor och verkar i området, säger Carina Sammeli.

undefined
När det nya badhuset står färdigt kommer bassängerna att innehålla 750 000 liter vatten.

Bygget av det nya badhuset är projekterat till två år vilket gör att det kommer att stå klart under 2024.

– Vi kommer att påbörja markarbetet på måndag. När det är färdigt börjar vi med ett klimatskal och sen blir det invändiga arbeten, säger David Jonsson, vid NCC.

Badhuset kommer, utöver att ha en 25 metersbassäng, även ha en barnbassäng och en höj- och sänkbar bassäng för personer med funktionsvariationer samt ett kafé.

undefined
David Jonsson, vid NCC, var en av de som var med vid startskottet för byggandet.

Kommunen har avsatt 185 miljoner kronor för byggandet, enligt den budget som NCC lagt på det som kommunen efterfrågat. Det finns enligt David Jonsson inget som tyder på att projektet kommer att bli dyrare. Men det finns saker som kan påverka till exempel kriget i Ukraina, en stundande lönerörelse och inflationen. 

– Vi har gjort en kostnadberäkning i det andra steget i vår så jag tror det kommer att hålla budget ganska bra, sen är inte Luleå kommun heller skonade av inflationen, säger Carina Sammeli. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!