Har inte råd att studera
Att studenter lever på nudlar och tvingas vrida och vända på varje krona tror många är en myt.Nu slår en ny rapport från Sif dock larm om att studenter inte har råd att studera.Var fjärde student har på grund av ekonomiska svårigheter övervägt att avbryta sina studier.
Det visar Sif:s nya rapport om studenters ekonomiska situation.
1.400 studenter deltog i undersökningen. Av dessa hade var fjärde student övervägt att avbryta sina studier på grund av ekonomiska svårigheter. Sommaren är den svåraste perioden för studenterna, och en majoritet känner oro för att ekonomin inte ska gå ihop.
Lyxigt med bussresa
En av dem som ändå har koll på läget är Johan Svärd, 22, som studerar på läkarprogrammet i Umeå. Varje månad räknar han ut en budget för att få ekonomin att gå ihop, och varje köp övervägs noga.
- Det är något som ligger i bakhuvudet hela tiden, så fort jag går och handlar. När jag ska någonstans är det cykeln som gäller, sen kan jag lyxa till det med någon bussresa ibland, säger han.
Själv klarar han sig någorlunda bra tack vare ett startkapital som han hade sparat ihop till innan han började studera. Därifrån tar han pengar till studentlitteratur och kläder.
- Shoppa är annars ingenting man har råd med. Inför varje köp får man fundera om man verkligen behöver det där, säger han.
I sommar jobbar Johan Svärd sju veckor på en godisfabrik i Östersund, där han kommer ifrån. Han menar att han därmed är ganska lyckligt lottad, då många studenter inte lyckas få något sommarjobb.
- Utan det vet jag inte hur jag hade klarat mig. Det är ju ändå tre månadshyror som ska betalas.
Matlåda och storkok
Johan Svärd bor i en tvårumslägenhet i Umeå och betalar 4.500 kronor i månaden. Han tycker det är viktigt att bo bra i och med att hans utbildning är så pass lång, elva terminer. Då prioriterar han hellre bort fritidsaktiviteter.
- Jag försöker dra ner på biobesök och sådana saker. I stället hittar vi på saker i klassen, som att laga mat tillsammans. Det blir billigare om man delar på kostnaderna.
Att ta med egen matlåda är enligt honom ett annat hett tips för att spara några slantar.
- Det blir mest pasta, ris och potatis. Ingen oxfilé direkt. Det händer att jag på helgerna lyxar till det och går på restaurang. Annars gör jag ofta storkok hemma så att maten räcker i några dagar.
Johan Svärd tar fullt studielån plus bidrag, det vill säga ungefär 7.500 kronor i månaden. När han betalat de fasta kostnaderna, som hyra, ström, internet och telefonräkning, har han runt 2.500 kronor kvar att leva för. Det ska räcka till mat, böcker och allt annat.
Han är dock övertygad om att det finns studenter som har det betydligt värre, som varje månad tvingas vrida och vända på varje krona för att få det hela att gå runt.
- Mitt råd är att planera. Räkna ut alla kostnader för att se till att det går ihop. Annars kanske man står där i slutet av månaden med stora underskott.
Långsiktiga konsekvenser
Sif:s förbundsordförande Mari-Ann Krantz ser det som något väldigt allvarligt att ekonomiska svårigheter fortfarande ska lägga hinder i vägen för möjligheten att studera. Hon menar att många tvingas jobba extra utöver studierna för att ens få ihop till mat.
- Det innebär att man inte kan eller orkar lägga ner den tid man behöver för sina studier.
Hon betonar även vikten av att se det hela i ett betydligt större och vidare perspektiv, eftersom vi riskerar kompetensbrist som hotar en positiv utveckling i näringslivet.
Mari-Ann Krantz menar att det är en förutsättning för Sverige som land att ha en välutbildad befolkning.
- Det behövs för att vi ska hänga med i den oerhört tuffa globala konkurrens som det är i dag. Om vi ska hålla på att förstöra för våra studenter genom att hindra dem i sina studier, tror jag att det långsiktigt kommer slå tillbaka mot oss som land, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!