Luleåföretaget med den nya tekniken heter AlentDrying och har sex anställda. Bland dem förenas IT-kunskap med erfarenhet från träbranschen.
Kunskaperna kom till pass vid utvecklingen av ett system för att torka virke. Upphovsman är Eric Björkman och sonen Peder är vd i AlentDrying.
Produkten har blivit en miljonaffär i Tyskland men används även av norrbottniska företag som Stenvalls trä, Älvsbyhus och Rolfs såg.
Storförbrukare
Bakgrunden är att sågverks torkning av virke måste regleras korrekt om virket ska få rätt kvalitet. Torkningen i kammartorkar förbrukar dessutom extremt mycket elström.
Men istället för att låta fläktarna gå kontinuerligt kan man köra dem i intervaller. Där har ni grunden till det system AlentDrying utvecklat och på det sättet sparas energi medan kvaliteten utlovas bli bättre än annars.
Till hjälp har företaget en styrdator och en temperaturgivare men hemligheten är programmeringen av styrsystemet.
– Tänk dig ett sågverk med ett tjugotal torkar. På varje tork kan vi spara upp emot 100.000 kilowattimmar elström per år. Det innebär att förbrukningen halveras, hävdar Peder Björkman.
Det stämmer, bekräftar Anders Nordmark, vd i Stenvalls trä.
Sälja mer
Med ny produkt i en gammal bransch finns bevisbördan att kunna övertyga kunder.
– Alla företag som vi sålt till har kommit tillbaka och köpt mer. Ett sågverk i Tyskland som ifjol lade en order på 1,7 miljoner kronor har i år återkommit med en order värd 2,4 miljoner, uppger Peder Björkman. Kunden är HolzwerkeLadenburger, mellan München och Stuttgart, som upptäckte Luleåföretagets produkt vid en mässa ifjol.
AlentDryings normala årsomsättning på drygt två miljoner kronor uppges 2013 uppgå till nio miljoner.
Luleåföretaget tar sikte på genombrott hos fler sågverksföretag i Europa.