Ideella Spelberoendegruppen startade gruppen i början av hösten. Detta eftersom de såg ett mycket stort behov av hjälp för spelberoende i Luleå med omnejd.
Människor ska ha hört av sig i flera år om att de vill ha en grupp.
– Intresset har sett relativt bra ut, säger ordförande Omid Rezvani, och uppger att de redan är uppe i en handfull per möten.
Organisationen har som främsta mål att hjälpa människor och arbeta med attitydförändring samt arbeta förebyggande.
Ett möte startar med den viktigaste principen: Att det råder tystnadsplikt. Andra principer är att de har noll tolerans mot spel, alltså att man ska ha en vilja att bli och hålla sig spelfri, att de inte pratar om summor eller spelstrategier och att låta alla prata till punkt.
– Alla som jobbar och är engagerade har en bakgrund i spelberoende, antingen anhörig eller spelberoende.
Förra året uppskattades runt 350 000 svenskar ha någon grad av spelberoende och av dessa hade 40 000 personer spelproblem, enligt befolkningsstudie från Swelogs.
Omid Rezvani har själv varit fri från sitt spelberoende i 15 år. Han berättar att det gjorde en stor skillnad att få stöd från andra i samma situation när han kämpade med att komma ur sitt beroende.
Det var på den vägen han startade organisationen.
– Man helas själv på väldigt många sätt, säger Rezvani om hur det känns att hjälpa en spelberoende – och dess anhöriga som är medberoende.
Spelberoendegruppen finns på 24 orter, från Helsingborg i söder till Luleå i norr.