Den nya verksamheten finns en åktur upp med rulltrappan i Shopping.
Stort, centralt och publikt.
– Det har ändå varit viktigt att det är tillgängligt för många. Så det här känns som ett toppenställe, säger Linnea Rålenius.
Hon är själv hemvändare då hon flyttat från Stockholm till Luleå. Rålenius har jobbat som kläddesigner i tio år, på Haglöfs och Peak performance.
Slöjden ligger henne varmt om hjärtat.
– Just nu är det mycket stickat, sömnad och mycket textil. Jag gillar även att snickra men är väl mer rookie på den sidan.
På Slöjd- och formcenter ska det dels finnas utställningar, dels ska besökare kunna skapa slöjd på plats. Kurser kommer också arrangeras.
– Om man är ett gäng som gillar att tälja, då kan vi stå för lokaler, säger Linnea Rålenius.
Har slöjden en naturlig plats i dagens samhälle?
– Kanske inte på den allmänna scenen. Jag tror att väldigt många har det hemma. Det finns statistik på att slöjd är högt upp på listan över vad folk gör på sin fritid. Men jag tror det är många som håller på, men mer i det dolda.
Just nu pågår rekrytering av en pedagog som ska arbeta i centret på heltid. Linnea Nilsson är slöjd- och formkonsulent på Region Norrbotten och berättar att det finns ett behov att lyfta slöjden i länet.
– Det händer så mycket fantastiskt i Norrbotten men vi har inte så många platser att synliggöra slöjden och hantverket på. Att faktiskt ha en plats som fokuserar på det känns väldigt viktigt.
Vad är målet?
– I början är det ett treårigt projekt men på sikt hoppas vi att det ska bli en permanent plats. Det är absolut målsättningen, att vi ska finnas kvar, säger Linnea Nilsson.
Hur många besökare hoppas ni på?
– Vi har inte satt några besöksmål så här i början. Vi har haft fullt upp att forma platsen och ett stort fokus på att barn och unga ska kunna möta slöjd och form. Vi har satt de mjuka värdena i fokus.
Strax efter lunch på fredagen invigdes lokalerna av Helena Ölund, ordförande för regionala utvecklingsnämnden på Region Norrbotten, Evelina Rydeker (MP), kommunalråd Luleå kommun samt Anette Winblad von Walter, kulturchef på Region Norrbotten.
– Så härligt att få se så många här! Det är här är någonting som skapar stolthet, över vår region och vår fantastiska slöjdkultur, säger Evelina Rydeker i sitt invigningstal.
– Det här kommer bli som ett andra vardagsrum, som kommer lyfta staden och shopping-området. Det här är en del av centrumutvecklingen. Det är helt magiskt, säger Rydeker.
En av de många besökare som fanns på plats på invigningen var Johanna Njaita, verksamhetsledare på Sameslöjdsstiftelsen Sámi duodji i Jokkmokk.
– Det behövs en plats att kunna visa upp hantverket. Vilket otroligt stort intresse det finns, så många som kommit hit nu. Det är fredag, mitt på dagen. Det visar på behovet, säger hon.
Vad har slöjden för betydelse?
– Nu relaterar jag mest till samisk slöjd. Det handlar om att uttrycka sig själv, sin identitet, bevarande av kunskap och ett sätt för välmående, säger Johanna Njaita som själv ägnar sig åt traditionell sydsamisk slöjd.
Utställningarna som visas just nu Näver, det beresta materialet av Bror Forslund och Kerstin Sylwan. Something In-Between av Laura Blake. Samt Manname av slöjdkollektivet Gea.