Här erbjuds en öppen ingång till drogfritt liv

Skolavslutningar väntar och sommaren kickar igång. En tid då ungdomar inte sällan söker andra kickar.
- Narkotika är vanligt, säger Johan Lodin, projektledare för Öppen ingång.

RÅDGIVARE. Johan Lodin är projektledare för Öppen ingång. Han menar att sommaren är en tid då ungdomar prövar sina gränser, både gällande alkohol och narkotika.

RÅDGIVARE. Johan Lodin är projektledare för Öppen ingång. Han menar att sommaren är en tid då ungdomar prövar sina gränser, både gällande alkohol och narkotika.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2012-05-30 06:00

Johan Lodin menar att sommaren är en tid då ungdomar prövar sina gränser, på grund av nyfikenhet eller grupptryck. Alkoholdebuten är inte den enda.

- Det är vanligt att ungdomar testar narkotika. För en del slutar det där, medan det för andra eskalerar till ett allvarligt problem som gör att personen inte kommer in i ett etablerat sammanhang efter gymnasietiden.

Luleå kommuns nystartade verksamhet Öppen ingång erbjuder samtalsstöd och rådgivning i alkohol- och narkotikafrågor. Verksamheten startades vid årsskiftet och sedan mitten på mars har Johan Lodin tagit emot ungdomar och föräldrar.

- Tanken är att den som ringer ska få hjälp snabbt och smidigt. Inom en vecka ska ett möte vara bokat. Det är nästan bara föräldrar som kontaktar mig men det kan också vara lärare, fritidsledare eller kompisar. Målet är så klart att den som är berörd ska delta i mötet.

Skam och skuld
Omkring 15 samtalskontakter har hittills påbörjats. Johan Lodin berättar att det inte handlar om att berätta hur dumt det är att använda droger.

- Det är inget aja baja-samtal. Tanken är att ungdomen ska motiveras till att komma på fler möten. Vi pratar om vilken roll drogerna har i deras liv och försöker ge kunskap om droger och dessas konsekvenser. Vi försöker också avdramatisera övrig social verksamhet.

Hittills har samtalen uteslutande handlat om narkotika och Lodin är positiv till siffran 15.

- Verksamheten är så pass ny. Sedan tar det alltid lång tid från idé till kontakt. För familjer kan sådana här problem vara fyllda av skam och skuld, något man inte vill visa upp. Det är det sista man ska känna. Det kan slå ner som en bomb i vilken familj som helst. Ingen är riskfri.

Projektledaren berättar att narkotika tidigare har varit ett tecken på utanförskap och sociala problem.

- Det är inte så längre och det är bekymmersamt. Vid sidan av alkohol är hasch och marijuana de dominerande drogerna. Det finns en utbredd attityd om att de är ofarligare än alkohol. Det pratar vi också mycket om.

Okritisk användning
Idén om att sjösätta Öppen ingång grundar sig i ett ökat missbruk. Något Johan Lodin upptäckt i sitt arbete på socialförvaltningens barn- och ungdomssektion.

- Inom socialtjänsten har vi sett att det har ökat på senare år. De som missbrukar gör det i större utsträckning och är okritiska till sitt användande.

Johan Lodin upplever att samtalen med ungdomarna har varit bra.

- De är påfallande öppna om varför droger används. En riskgrupp är givetvis de som inte mår bra, men det är också på grund av nyfikenhet och känslan av att inte vara utanför.

Enligt Johan Lodin är sommaren en fallgrop på grund av att vuxenvärlden under semestertider är mindre tillgänglig.

- Det måste finnas en balans. I första hand är det vi vuxna som måste ta initiativet.

Öppen ingång

Rådgivning i alkohol- och narkotikafrågor.

Är riktad till unga upp till 25 år samt föräldrar.

Är ingen myndighet. Anonymitet råder och inga journaler eller register förs.

Droger

Alkohol utövar en allmänt giftig effekt på kroppens alla vävnader och organ. Den berusande effekten orsakar akuta olycksfall och våld. Beroendeskapande effekt som gör att människor tappar kontrollen över sitt drickande.

Narkotika: Att allt fler ungdomar prövar narkotika vittnar om att det skett en attitydförändring hos en del ungdomar. Samtidigt som allt fler prövat är det också fler som säger att de blivit erbjudna narkotika eller vet hur de skulle kunna få tag på narkotika.

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om