Får norrbottningarna vård på lika villkor oavsett bostadsort? Revisionsföretaget Pwc har områdesvis undersökt hur många som avlidit i sjukdomar som är möjliga att påverka med medicinska insatser, tidig upptäckt och behandling.
Slutsatsen är att dödtalen varierar kraftigt i länet, framför allt när det gäller hjärtinfarkter.
Livsstil avgör
Enligt landstingets egna revisorer pekar rapporten mot att vården inte sker på lika villkor i länet. Revisorerna slår larm till landstingsstyrelsen som i veckan väntas besluta om en expertgrupp för hjärtsjukvården.
– Det första man tänker är kanske att långa avstånd gör att det skiljer sig i den akuta sjukvården, men sådana skillnader har vi inte sett. De undersökningar vi gjort visar att akutsjukvården är jämlik över länet, säger Mats Brännström, landstingsdirektör.
Men förutom akuta insatser ska hjärtsjukvården förebygga att sjukdom uppstår i första skedet samt minska risken att redan drabbade får fortsatta problem.
När det gäller att motverka återinsjuknande krävs förbättringar över hela länet, menar Mats Brännström. Inte specifikt i Malmfälten eller östra Norrbotten.
Riktade insatser
– Det som kan förklara geografiska skillnader i dödlighet är folkhälsofaktorer. Man väger lite mer, rör sig lite mindre och har ohälsosammare livsstil. Det är även kopplat till socioekonomiska faktorer som utbildningsgrad. Det vi ännu inte har gjort i landstinget är att rikta folkhälsoinsatser i områden där det behövs mer, säger Mats Brännström.
Landstinget har sedan tidigare expertgrupper inom stroke och diabetes, dock inte inom hjärtsjukvården.
– Uppdraget blir att följa upp sådana här rapporter, vad funkar, vad funkar inte? Här pekar man på begreppet jämlik vård. Det innebär inte att ha samma överallt utan att ge vård efter behov, i det här fallet förebyggande arbete, säger Brännström.