Jean-Pol cyklar för att rädda miljön

Målet är att cykla 7.700 kilometer. Jean-Pol Serre gör med en förhoppning om att rädda klimatet. "Nu när jag är i Sverige hoppas jag att få träffa Greta Thunberg i Stockholm. Hon har redan åstadkommit mycket för kampen", säger den 69-årige belgaren.

2.600 kilometer kvar. Det återstår av belgarens Jean-Pol Serres cykeltur. Nu är han på hemväg. På torsdagen passerade han Örarna utanför Luleå.

2.600 kilometer kvar. Det återstår av belgarens Jean-Pol Serres cykeltur. Nu är han på hemväg. På torsdagen passerade han Örarna utanför Luleå.

Foto: Pär Bäckström / pbfoto.se

Luleå2022-08-04 16:20

Det är på en raksträcka utanför Örarna som vi får syn på den blågulklädde cyklisten. Under styret har han sitt tält och i påsar på pakethållaren förvaras kläder och annan utrustning.

Han har tillbringat natten i Töre, men E4 blev en obehaglig överraskning för en ensam cyklist. Jean-Pol Serre är nöjd över att ha hittat en lugnare trafikmiljö under den fortsatta färden söderut.

Den 26 juni lämnade ex-militären hemstaden Bastogne, som ligger i det skogsbeklädda bergsområdet Ardennerna i sydöstra Belgien.

– För ett år sedan bestämde jag mig för att förändra mitt liv. Jag fattade beslutet efter att ha pratat med mina barn som är åtta och nio år gamla. Jag vill visa dem att allt är möjligt att åstadkomma. Vi kan till och med rädda klimatet undan miljöförstöring om vi bara kan hjälpas åt!

Han vill inte kalla sig klimataktivist, men planen är att besöka skolor i höst för att berätta om cykelturen till Nordkap. Kriget i Ukraina fick honom att ändra resrutten till att omfatta också Polen, Baltikum och Finland för att visa sitt engagemang för krigets offer.

Nu är han på hemväg. På torsdagen återstod det 2.600 kilometer.

– Jag cyklar ungefär tolv mil om dagen. Normalt håller jag på åtta timmar varje dag. Jag räknar med att vara hemma i slutet av augusti. Jag hoppas att min resa ska inspirera andra till att förändra sina liv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!