Nytt fängelse tar form i spåren på kriminalvårdskrisen

Kriminalvården är i kris men i norr finns möjligen ett ljus i en lång, mörk tunnel. Det nya fängelset i Luleå börjar ta form. "Vi förväntar oss ta emot klienter i februari eller mars", säger Mårten Andersson.

Mårten Andersson, ansvarig för Kriminalvårdens satsning i norra Sverige, står framför grunden till det helt nya fängelset i Luleå. Under två år har han jobbat med projektet. Till våren är det dags för de som dömts för brott att ta plats i de nybyggda cellerna.

Mårten Andersson, ansvarig för Kriminalvårdens satsning i norra Sverige, står framför grunden till det helt nya fängelset i Luleå. Under två år har han jobbat med projektet. Till våren är det dags för de som dömts för brott att ta plats i de nybyggda cellerna.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2022-08-19 05:00

"Kriminalvården befinner sig i ett väldigt allvarlig läge, utifrån kapacitetsbristen." 

Det förklarade Joakim Righammar, tillförordnad enhetschef för kriminalvårdens placeringsenhet, i programmet I lagens namn i Sveriges Radio nyligen.  

Upprinnelsen till krisen är bland annat de kriminella gängens härjningar i södra Sverige, och en skärpt lagstiftning.  

Den krisartade situationen har lett till en byggrusch utan motstycke. Fram till 2030 ska antalet platser på landets häkten utökas från 2270 till 3120, uppger Kriminalvården på sin hemsida.  

När det gäller anstaltsplatser är målet en utökning från 4690 till 6980.  

Mårten Andersson jobbar med Kriminalvårdens satsning i de norra delarna av Sverige som kapacitetsökningsexpert.  

– Vi är i ett stort behov av platser inom hela Kriminalvården. Tittar man för vår del i Luleå utökar vi med 52 anstaltsplatser, säger Mårten Andersson när vi träffar honom på Porsön, där det råder full aktivitet.  

En så kallad sysselsättnings- och komplementsbyggnad är på plats och de kommande veckorna anländer modulhusen där cellerna inryms.  

– Vi förväntar oss att ta emot intagna i februari eller mars. Det är planen nu.  

Anstalten blir av säkerhetsklass två där män som dömts för olika sorters brott kommer att avtjäna sin straff. En individuell bedömning görs av alla som dömts, för att anstaltsplaceringen ska bli rätt, förklarar Mårten Andersson.  

Även antalet platser på häktet utökas, vilket vi i flera publiceringar har rapporterat om. 

– Tittar vi ungefär ett år tillbaka i tiden så hade vi 30 platser. Nu har vi 37 platser och när vi är klar med allting så kommer häktet att ha 44 platser. 

Det initiala målet var att anstalten i Haparanda, som byggs ut med ytterligare 27 platser, skulle stå klar någon gång i maj/juni i år. Den tidsramen sprack, uppger Mårten Andersson. 

Nu är siktet inställt på att ta emot intagna i oktober. 

För Luleås del kommer ett 50-tal tjänster att tillsättas för den nya verksamheten.  

Luleå har inte haft en anstalt för vuxna sedan 1995. Då inrymdes verksamheten i byggnaden där häktet i dag finns. 

På 15 orter runt om Sverige pågår just nu ett intensivt arbete med att utöka antalet anstaltsplatser i spåren på krisen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!