Här blöder regionen pengar: Men det finns hopp

Vårdpersonal går på knäna och patienter vårdas i korridorerna. Samtidigt blöder regionen pengar till privata aktörer som ger den nödvändiga vård som regionen inte klarar av. Men detta håller på att förändras menar regionrådet Anders Öberg (S).

Regionrådet Anders Öberg (S) berättar hur regionen arbetar för att minska utgifterna till privata vårdbolag.

Regionrådet Anders Öberg (S) berättar hur regionen arbetar för att minska utgifterna till privata vårdbolag.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2024-07-02 06:00

751 miljoner av Region Norrbottens pengar gick förra året till inhyrd bemanning. Det motsvarar 17,5 av personalkostnaderna eller 330 årsanställda med snittlön.

14 miljoner kronor gick till privata webbläkare som exempelvis Kry och Min doktor.

93 miljoner kronor gick till vårdgarantin – det vill säga patienter som åker till Stockholmsregionen för att operera ögon, axlar, knän och höftleder.

undefined
Regionrådet Anders Öberg (S) tillsammans med Elisabeth Persson Stål, redovisningschef på ekonomi- och uppföljningsavdelningen, som har hjälpt till att ta fram siffrorna.

Region Norrbotten har i år gjort kraftfulla insatser för att "stoppa blödningen". I början av året ingick man tillsammans med alla övriga regioner i Sverige ett nationellt avtal om att minska ersättningarna till bemanningsföretagen.

2023 lade regionerna i Sverige ut nio miljarder kronor på inhyrda medarbetare, berättar Anders Öberg, medan Norge som redan har reglerat det lade ut 2,8 miljarder. 

– Vi har haft en situation i Sverige som inte har varit hållbar.

Det nya avtalet började gälla från 1 april i år.

– Effekten går inte att se än. Men det kommer att märkas senare, säger han.

Det handlar dels om att bemanningsbolagen kommer att få lägre ersättning. Men också om att bemanningsbolagen inte tycks vara lika sugna på att ställa upp och skicka någon.

– Vi har fått färre avrop. De har inte levererat.

Kan det bero på de sänkta ersättningsnivåerna?

– Ja, det kan det bero på. Tidigare fick de högre ersättning i Norrbotten och det blir väl inte lika intressant att resa från Stockholm till Norrbotten om de får samma ersättning i Stockholm som här.

Men kan inte det också innebära att ni får stora luckor på läkare och sjuksköterskor?

– Det kan det göra.

undefined
Regionrådet Anders Öberg (S) berättar hur regionen arbetar för att minska utgifterna till privata vårdbolag.

Men, poängterar han, den medvetna strategin att anställa fler och använda mindre hyrpersonal har redan fått genomslag.

– Från april i fjol till april i år har vi anställt 40 nya läkare, 65 nya sjuksköterskor, 76 undersköterskor och 72 övriga vård- och omsorgsmedarbetare.

Totalt är det 370 fler medarbetare i maj i år jämfört med i maj ifjol.

Tror du att det finns en koppling?

– Ja, jag tror att det kan bero på att vi har varit tydliga med att vi inte vill fortsätta ha lika mycket hyrpersonal utan vill anställa fler egna medarbetare. VI har också börjat jobba mer med arbetsmiljö och ledarskap.

Ett exempel är att nya sjuksköterskor erbjuds ett introduktionsprogram som heter kliniskt basår.

Därtill har man anställt ett drygt 20-tal sjuksköterskor till en egen bemanningspool som startar i höst. Merparten av dem har tidigare varit bemanningssjuksköterskor. 

– De kommer inte bara att arbeta i Sunderbyn utan får vara beredda att åka till Gällivare och Kiruna eller dit det behövs och kommer att få en rejäl ersättning för det.

När det gäller webbläkartjänster som Kry och Min doktor har regionen försökt möta konkurrensen genom att skapa en egen app, Min vård Norrbotten, där patienter kan logga in och träffa en läkare digitalt. 

– De 14 miljonerna som går till de privata webbläkarna idag får hälsocentralen där patienten är listad betala. 

Anders Öberg menar att det vore bättre om man kunde lägga pengarna på egen verksamhet.

undefined
Anders Öberg är trots allt optimistisk.

Kostnaderna för vårdgarantin har ökat från 22 miljoner kronor 2021, 70 miljoner kronor 2022 till 93 miljoner kronor i fjol.

– Det var förra regionstyrelsen som tog beslutet att upphandla tjänster för vårdgarantin och de enda aktörer som godkändes fanns i Stockholmsregionen.

Patienter kan begära vårdgarantin om de inte har fått hjälp av Region Norrbotten inom tre månader. 

En starroperation, som är ett av de vanligaste ingreppen, kostar 9 900 kronor för operation och mottagningsbesök, men sedan tillkommer resa med flyg och taxi och eventuellt hotell. Anders Öberg ser främst resan som en fördyring.

undefined
Johanniskliniken i Uppsala är en av de privata vårdinrättningar som gör ortopediska operationer åt Region Norrbotten.

Själv tycker han inte att det är bra med förfaringssättet att upphandla vård eftersom han menar att alla patienter inte har samma möjlighet att klara av resan till Stockholm. Men att avbryta upphandlingen i förtid ser han inte heller som något alternativ eftersom det i sig kan medföra kostnader och juridiska konsekvenser.

– Vi ser att det finns utmaningar i antalet läkarspecialiteter och kommer att fortsätta använda vissa inhyrda specialister. Men vår utgångspunkt är att vi ska anställa fler egna medarbetare.

Långsiktigt är han optimistisk.

– Jag tänker att vi gör en förflyttning över tid och satsar på egen personal, men också tittar på hur vi kan hantera vårdflödena, så att vi gör rätt saker på rätt ställe med rätt resurser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!