Här blir vatten till elström

Thomas Öström från Måttsund producerar elström från varmt vatten. Det handlar om att ta vara på restenergi och SSAB samt Viking Line har nappat.

Thomas Öström, vd i Climeon.

Thomas Öström, vd i Climeon.

Foto: Climeon

Luleå2015-01-12 18:01

Viking Lines båt Viking Grace ska utrustas med produkten som Thomas Öström, 41, och hans kollegor tagit fram.

– En intressant teknik. Det är svårt få ut elström ut spillvärme men här är verkningsgraden hög. Det är världsunikt, säger Kari Granberg, projektchef för ny teknik, Viking Line.

Av industrier kan inte minst pappersbruk och ståltillverkare utgöra kundunderlag. SSAB i Borlänge ska testa produkten för att omvandla restenergi till elström.

Produkten är en maskin som döpts till Ocean och producerar elström av lågvärdig energi. Vattnet som då tas tillvara är inte jättehett utan har temperaturer på 70 till 90 grader.

– Båtar och industrier över hela världen skulle kunna använda den lösning vi tagit fram. Går det bra är potentialen näst intill oändlig. Men går det för fort blir det en baksmälla. Vi har inget riskkapitalbolag som ägare, vi vill göra det här själva, säger Thomas Öström.

SSAB i Luleå har kontaktats. Där produceras i och för sig redan fjärrvärme och i viss grad elektricitet.

– Jag kan inte säga om vår produkt skulle göra nytta vid SSAB i Luleå annat än om vi får studera det i detalj, säger Thomas Öström.

Oavsett om båtar drivs med olja, diesel eller som fallet med Viking Grace, flytande naturgas, kan produkten användas. Viking Grace utlovas att spara 200 ton bränsle per år genom att använda elström från restenergi.

För fartyg som omfattas av EU:s omtalade svaveldirektiv, en miljöbeskattning efter utsläpp, har minskad användning av fossila bränslen stor ekonomisk betydelse, betonar Thomas Öström.

Han utbildade sig till civilingenjör vid universitet i Luleå och läste datateknik med inriktning mot reglerteknik. Nu är han vd i bolaget Climeon, Danderyds kommun, med 13 anställda. Bolaget ägs till en tredjedel av Thomas Öström. Ett par kollegor är också ägare och därtill finns ett 70-tal små ägare. Villkorslån har beviljats av Energimyndigheten medan statliga Vinnova ordnat EU-pengar åt bolaget.

Den produkt Thomas Öströms bolag lanserar är alltså Ocean, en burk på två gånger tre meter och utrustad med värmeväxlare.

Placerad i Viking Grace händer följande: Båtens motorer kyls med vatten. Det använda vattnet är varmt och istället för att kylas ut i havet leds vattnet in i burken. Ett övertryck skapas. Samtidigt tas kallvatten in från havet och vakuum skapas.

– Skillnaden mellan övertrycket och vakuumet ger den tryckskillnad som driver en turbin. Till den är en generator kopplad och elström produceras, beskriver Thomas Öström.

Företaget designar och utvecklar produkten medan ett Norrköpingsföretag tillverkar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om