Här blir det gamla som nytt

I Elisabet Linna Perssons ateljé står en dagbädd som hon köpt för. Fåtöljen är från 60-talet och den har fått ett kotyg.

I Elisabet Linna Perssons ateljé står en dagbädd som hon köpt för. Fåtöljen är från 60-talet och den har fått ett kotyg.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2014-06-22 10:13

Mikael Lundh startade Lundhs tapetserarverkstad 2007 i garaget hemma på Hertsön, 60 kvadratmeter trångt, som han beskriver det. Sedan knappt ett år finns han i lokaler i Bergvikskurvan i Luleå som sedan länge haft tapetserare inhysta. Han har hört från kunder att det funnits tapetserare där redan på 1950-­talet, i all fall från och till.

Hans intresse för hantverk var det som ledde honom till tapetseraryrket. Från början hade det gett sig uttryck i intresse för gamla bilar och motorcyklar. Efter en lång pappledighet funderade han på vad han skulle göra. Då föreslog hans fru lite på skämt att han skulle gå möbelrenoveringsutbildning i Älvsbyn.

– Jag flinade först, men så kollade jag upp utbildningen. Dagen efter åkte jag dit och pratade med läraren. Så tog jag tjänstledigt och började i skolan.

Man kan tänka sig att möbelrenovering är det enda som tapetserare gör, säger Mikael Lundh, och slår sig ner vid sy-maskinen. Han sätter ner nålen och syr fast en dragkedja i ett grått tyg. Ännu en båtdyna tar form.

– Jag gör olika saker, industrisömnad, där jag gör draperier och svets-avskärmningar. Jag också en maskin för att svetsa PVC-väv för till exempel pressningar.

Han berättar att han också arbetar med offentliga miljöer, bland annat stoppningen i stolarna på Luleå flygplats. Till detta arbete gick det 15 000 meter tråd, 1,6 kilometer kantband och 4 200 popnitar att ta ur och sätta tillbaka.

Båtägare är den största kundgruppen så här på våren, berättar han. Men i en tapetserares olika uppdrag finns till exempel mc-sadlar, skoterdynor och bilsäten.

Dessutom har han egna produkter. En av dem är en förgårdstätning till husvagnar, alltså en tätning mellan förgården och husvagnen. Han gör också formsydda bäddmadrasser till båtar och husvagnar.

När det gäller möbelrenovering så har han sett en förändring.

– Det är fler och fler yngre kunder som kommer med möbler. De har hittat en möbel i en form de tycker om och vill ha den i någon del av hemmet så att det inte ska kännas sterilt. Det kan vara möbler i dansk design och teak är också poplärt. De som kommer med värdefulla möbler vet väl värdet och hur de vill ha det.

En av Mikaels kunder är Elisabet Linna Persson. Hon bor i ett hus högt uppe i en backe i Bergnäset och i huset finns många äldre möbler, helst från 1950-talet och 1960-talet vilka är hennes favoritperioder.

– Jag har ärvda möbler och möbler jag har köpt på loppisar. Det är klassisk retro som jag tycker bäst om. Möblerna som jag tycker om har snygg stil, äldre möbler är välgjorda och ergonomiska. Det är helt enkelt mer själ i gamla möbler. Sedan tycker jag inte om det här med slit och släng utan föredrar återvinningstanken. säger hon.

Hon visar på en så kallad dagbädd som står i hennes ateljé. Innan hon blev konstnär på heltid för ett och ett halvt år sedan arbetade hon som tandläkare. Dagbädden skulle slängas bort vid en renovering och hon köpte den.

– Den var skabbig och nedsutten och träpartiet var förstört med ringar från koppar när Mikael fick ta i tu med den. Nu är den fin och omklädd. Träpartiet vände Mikael på och slipade och nu är det som nytt.

I gamla möbler kan det vara allt möjligt som använts som stoppningsmaterial, Mikael berättar att han hittat allt från vass till kohår. När en stoppad möbel renoveras sätts numera ofta skumplast av olika hårdhet in istället.

– De flesta vill bara ha en fin möbel som är skön att sitta i. Men jag följer kundens önskemål och om de vill ha gammaldags stoppning så gör jag det. Jag bryr jag mig inte om det är en designmöbel eller inte. Allt går att reparera.

Han visar på en fåtölj som är helt nedsliten.

– Det som händer med de här gamla fåtöljerna är att sadeljorden släpper och då tappar fjädrarna sin funktion och stoppningen ramlar ut. Fjädrarna går sällan sönder men de kan bli snedsuttna och snörningen mellan dem går av.

I verkstaden har Mikael Lundh numera en kollega, Christopher Broman jobbar där sedan januari.

– Det är roligt att slippa arbeta ensam och att ha någon att prata med. Christopher började här som praktikant, jag hade tur och han är skitduktig.

– Framtiden ser ljus ut, men det gäller att förnya sig, annars stannar det. Det som är roligast är att få jobba med de produkter som jag själv kommit på, marknadsför och producerar. Den kreativa delen är också rolig att jobba med.

På frågan om man kan få ny dragkedja i jeansen isydda kommer svaret blixtsnabbt:

– Nej. Jag syr inte gardiner eller kläder, jag kan sträcka mig till att klippa gardinerna rakt, men sedan får frun sy dem. Okej, jag kan sy i en ny om dragkedjan går sönder i barnens overaller, men där går gränsen.

0920-26 28 42

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om