Här bakas det baklava och kulich

Sugen på basbussa, kulich eller baklava till eftermiddagsfikat? Nu finns det ett konditori på Mjölkudden där du kan köpa bakverken Mjölkudden om du vill byta ut kanelbullarna.

Bakverk. I Farhan Abdelrahmans konditori kan man köpa kulich, basbussa, baklava och andra bakverk från Turkiet, Iran, Irak och andra arabiska länder.

Bakverk. I Farhan Abdelrahmans konditori kan man köpa kulich, basbussa, baklava och andra bakverk från Turkiet, Iran, Irak och andra arabiska länder.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-04-17 07:00

Farhan Abdelrahman och hans hustru Soma Salih driver sedan några veckor tillbaka Minnas konditori i Mjölkuddens centrum.

– Namnet är efter vår lilla dotter, förklarar FarhanAbdelrahman.

Vi träffar honom i det lilla konditoriet. Hans fru är hemma och tar hand om den ettåriga dottern.

De är kurder och kommer från norra Irak. Till Sverige och Piteå kom de 2010.

– Vi hade en restaurang där, men det gick inte så bra, berättar han.

För en tid sedan besökte de Luleå och gick in i en orientalisk livsmedelsaffär för att handla matvaror.

– Då berättade ägaren att han tänkte sälja butiken och frågade om vi var intresserade, säger FarhanAbdelrahman.

Någon mataffär ville han inte driva, men tanken på att öppna ett konditori föddes.

– Innan jag kom till Sverige bodde jag tio år i Tyskland och där jobbade jag bland annat i ett turkiskt bageri. Dessutom är min fru intresserad av bakning, berättar han.

Varje söndag bakar de baklava, galgali, basbussa, kulich, burma och andra bakverk. Han säljer även matbröd och andra bakelser som de köper in från ett lokalt bageri. Än är de flesta av kunderna svenskar.

– Svenskarna gillar inte då det är allt för sött, så därför gör vi inte bakverken lite mindre söta, förklarar han.

På sikt hoppas han kunna utveckla konditoriet. En mjukglassmaskin är beställd och i sommar blir det även en liten uteservering på torget.

– Och det går faktiskt redan mycket bra, avslutar FarhanAbdelrahman.

Baklava är ett sött bakverk som ofta äts som efterrätt i Mellanöstern och länderna på Balkanhalvön. En baklava består av filodeg med hackade valnötter, mandlar eller pistachnötter som gräddas. När den är varm dränks den i en lag av honung, socker, kryddor och rosenvatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om