Här är våfflorna som gör gott – i två bemärkelser

Lugnet före stormen – det beskriver stämningen i kiosken på Gråsjälören. Nu står fem våffeljärn och en helt ny kaffeautomat redo för dagens anstormning.

Våfflor. Sylt och grädde ska det vara, inget mer.

Våfflor. Sylt och grädde ska det vara, inget mer.

Foto: Per Lundström

Luleå2015-03-25 07:00

Den årliga våffeldagen är i dag, och några som vet hur den perfekta våfflan ska gräddas är Bengt Waara och Leif Hjelte från Lions club Luleå. De är vana att servera hundratals med människor varje helg.

– Det har blivit vår grej. I bland är det väldigt stressigt, men det är en positiv stress. Allt överskott skänks bort, så belöningen är att kunna hjälpa, säger Bengt Waara

Klubben har haft verksamheter på Gråsjälören sedan 1995 och i år är det 20-årsjubileum. Tidigare stod en korvmoj här, men under vintertid de senaste åren kommer Luleåbor, turister och studenter ut till ön för att sola och äta våfflor. Kiosken som annars har öppet under helgerna har extra öppet våffeldagen till ära.

– Vi står laddade, vi har till och med en ny kaffeautomat, säger Leif Hjelte.

Som mest kan tio personer i kiosken dela på två luckor och fem våffeljärn.

– En vacker dag skulle jag säga att det är mer än 1000 personer som besöker ön, säger Bengt Waara.

De erkänner att det finns ett hemligt recept. Receptet ska vara över 100 år gammalt, men mer vill de inte berätta. Trots antalet gräddade våfflor har man inte ledsnat.

– Våffeldagen är våffeldagen. Då äter man våfflor, så är det bara. Vi måste ju ha lunch! säger Bengt Waara.

Att det skulle bli tal om någon ny våffla likt semlan och semmelwrapen dementeras.

– Semlan kanske ändrar sig, men inte våfflan, säger Bengt Waara.

Leif Hjelte instämmer.

– Våfflan ska brytas till små hjärtan, och på den ska det vara sylt och väl vispad grädde. Vaniljglass är fusk, säger han.

Men tycker duon att det är lugnet före stormen?

– Ja, vi hoppas det.

Fakta

Vad är egentligen våffeldagen?

I dag firas våffeldagen i hela landet, men egentligen är det Marie bebådelsedag, tidigare kallad vårfrudagen. Dagen har dock länge kallats för våffeldagen, vilket resulterat i traditionen att äta våfflor.

Men våfflan då?

Våfflan i sig härstammar från medeltiden. Men den moderna våfflan som vi äter i dag kom under slutet av 1800-talet. På den tiden ansågs sylt och grädde vara rena lyxen och våfflan åts av de förmögna.

nordiska museet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!