Här är våfflan stora grejen

"Nog är det nostalgi", sade en gäst när hon gick hem från våfflorna på Jopikgården.

En annan tid.

En annan tid.

Foto: Stig Nordlund

Luleå2016-03-25 16:14

Videon är inte längre tillgänglig

Det är kö framför beställningsdisken i huvudbyggnaden på Jopikgården. Bland gästerna pratas det minnen och berättelser om platsen.

Alva Sundén tar det däremot lugnt i barnstolen, hon har ögonen på allt som händer runt om.

Somliga sitter redan till bords, det är långfredag, och det är våfflor som gäller. En specialare på gården.

Så här i påsktider vallfärdar, eller åtminstone styr gästerna över isen. Det är en bra bit på isväg ut till Hindersön, följt av färd på slingrig väg bland gamla gårdar.

En del tog bilen, någon släpades på bräda bakom personbil över isen medan Sven Larsson och Maria Selberg tog skotern.

– För mig är det första besöket, berättade Maria, från Boden.

Sven berättade om sin vana att ta sig över ända från Örarna, via skoter.

– Sedan ska vi till Råneå, berättade han och halvtimmen senare sågs duon susa iväg.

Jopikgården, med konferenser, mat samt boende i mangårdsbyggnad och dränglänga, är ett av Luleås mest kända skärgårdsmål.Luleå kommun är ägare av anläggningen.

Lotta Sundling, som drivit anläggningen ihop med Bror-Einar Johansson, räknar ner. Ännu är det öppet men när isen inte längre bär, längre fram på vårvintern eller våren, har även de lämnat Jopikgården. Det är alltså litet av sista våfflan, nästan.

– Det jag kommer att sakna är de fantastiska gästerna. Nu när beslutet är taget så känns det skönt att vi bestämt oss, för kroppen har varit sliten. Innan var det en otrolig vånda, reflekterar Lotta Sundling, som berättar om de 18 år hon varit igång, och hon håller koll på vad som händer, vem som tar över.

Så gör du våfflor?

Lotat Sundlings recept: "Det är hemligt, och lämnas inte ut".

Hur löser du det? Gå på Willys, köp en förpackning, blanda enligt anvisningarna.

Severas med vispgrädde och sylt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om