Consid har funnits i 23 år och har totalt närmare 2 000 anställda i Sverige, 26 av dem sitter i Luleå, där företaget har varit verksamt sedan februari 2022.
För tredje året i rad har Consid utsetts till Sveriges bästa arbetsgivare och det är företaget Universum som ligger bakom undersökningen som omfattar över 1 000 företag i över 60 branscher.
Vad är det då som gör att en arbetsgivare för tredje året i rad utses till den bästa i Sverige?
Enligt Helene Elfving, regionchef och ansvarig för kontoren i Luleå och Umeå, är det flera saker som spelar in.
– Det är ett arbete som har pågått under många år och som har skapat en kultur där medarbetarna verkligen är nummer ett med stor delaktighet och prestigelöshet. Det kan låta som floskler men det efterlevs verkligen här, säger hon.
Sedan handlar det även mycket om hur lokalerna är utformade. I taket hänger det ljuskronor och det andas inte så mycket kontor över rummen på Kyrkogatan i Luleå.
Fikarummet känns mer som ett vardagsrum med en teve på väggen, inbjudande sittplatser och en mysig soffa. Utsikten mot Södra hamnen får man på köpet.
– Alla kontor, eller mötesplatser som vi kallar dem, i hela landet ser i stort sett likadana ut. Vi har mycket hängytor med biljardbord, pingisbord och en darttavla, vilket skapar en miljö där man gärna stannar kvar efter jobbet och hänger, berättar Helene Elfving.
Lite som en fritidsgård?
– Ja, lite så.
Men det handlar inte bara om att ha roligt. För Helene Elfving är det viktigt att som arbetsgivare kunna hjälpa till att få ihop bitarna i det så kallade livspusslet, vilket inte alltid är så lätt. Det ska hämtas och skjutsas, läxor ska göras och mellanmål ätas, kanske samtidigt som ett viktigt projekt är i slutfasen.
– Barnen kan komma in på kontoret och göra läxorna här, spela lite biljard och bara hänga. Att vi tänker på helheten och hela familjen är en av våra framgångsnycklar, säger hon.
Att det alltid finns mellanmål till barnen och glass i frysen underlättar förmodligen. Pusselbiten "mätta och glada barn" kan annars vara svårlagd när ekorrhjulet snurrar som fortast.
– Det är små grejer, som egentligen inte kostar så mycket men är otroligt uppskattade, säger Helene Elfving.
Tobias Lilja, anställd konsult, håller med.
– Det och flexibla arbetstider underlättar betydligt, säger han.
Consid är ett it-företag och inom den branschen är det en ständig brist på programmerare. Att då göra arbetsplatsen så attraktiv som möjligt är ett relativt enkelt sätt att få de anställda att vara kvar.
– Absolut, så är det. Det råder en stor kompetensbrist inom vårt område. Men vi har lyckats bra och jag tror att det beror på den kultur som vi har skapat.
Några av företagets konsulter sitter på kontoret medan andra sitter ute hos kunderna. Enligt Helene Elfving är det viktigt att även de känner sig som en del av företaget.
– Vi har mycket aktiviteter så att de som sitter på andra ställen verkligen känner att de hör till oss och inte bara får lönespecifikationen härifrån, säger hon.
För dem som sitter på kontoret verkar konceptet fungera.
– I förra veckan var det några som stannade kvar på kontoret för att spela brädspel och äta sushi.
Och det om något är väl ett tecken på att man trivs på arbetsplatsen.