Här är snacket inför älgjakten i Luleå

Extremvädret, nya rörelsemönster hos älgarna och senare jaktpremiärer. Här är en del av snackisarna inför årets älgjakt.

Hur har älgarna klarat det extrema väderåret? Det är frågan jägarkåren ställer sig inför premiären.

Hur har älgarna klarat det extrema väderåret? Det är frågan jägarkåren ställer sig inför premiären.

Foto: Per Lundström

Luleå2018-09-01 05:00

En vinter med ett extremt snödjup, följt av en extrem hetta under sommaren. Det gångna årets extrema väder saknar motstycke i historien.

– Det pratas mycket om det här i Luleå. Många är intresserade av att se hur stammen har klarat sig, säger Mathias Wikström, ordförande för Jägareförbundet i Luleå.

I nuläget är det svårt att bedöma om älgstammen har skadats av vädret. Förhoppningen är att utfodringarna ska ha gett resultat.

Men för att få fakta behövs ögon i skogen. Jägarna rapporterar själva in observationer till Jägareförbundet som sammanställer statistiken.

– Om alla är duktiga på att lämna in observationer får vi ganska snabbt fram statistik.

Hur är magkänslan?

– En del har sett döda kalvar i vinterns snödjup. Andra har sett undernärda älgar i sommarens hetta. Men sen verkar många ha fått se relativt mycket kalv ändå.

Tillgången kan variera rejält mellan exempelvis norr- och sörbyarna och skärgården. Jägare ser också en tendens till att älgarna allt oftare samlar ihop sig på mer koncentrerade områden istället för att sprida ut sig.

– På senare tid har vi sett tendenser på det. Ofta står älgarna och betar tillsammans.

I fjol sköts ett all-time-high i Luleå och Norrbotten.

– Det blir nog ungefär samma nivå i år. Däremot vill jägarna hålla igen och satsa på en hållbar stam med kraftigare älgar.

En annan tendens är att allt fler jaktlag låter bli att jaga vid premiären.

– Många flyttar fram starten. Jag jagar i Alvik och vi börjar inte förrän 21 september, säger Mathias Wikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!