För tre år sedan registrerades ett enda fall i Norrbotten. Förra året hittades 18 fall.
Hittills i år har tio fall av invasiva grupp A-streptokockinfektioner upptäckts.
– Av de 28 senaste fallen visade det sig att i princip tio patienter bar på exakt samma bakteriestam. Vi har förstås letat, men inte lyckats hitta någon koppling. De bor i olika delar av länet och ser inte ut att ha varit i kontakt med varandra, säger Anders Nystedt.
Vad drar du för slutsats?
– Det verkar som om det finns en stam som är i större omlopp än vi befarat. Det drabbar ofta unga människor.
De flesta som insjuknar på grund av grupp A-streptokocker upplever milda symtom som feber eller halsont. Anders Nystedt nämner också halsfluss, scharlakansfeber eller rosfeber.
I allvarliga fall kan smittan vara livshotande.
– De människor som drabbas av invasiva grupp A-steptokockinfektioner blir vansinnigt sjuka. De kan till exempel drabbas av sepsis (blodförgiftning, reds anm). Ofta krävs det intensivvård, säger en bekymrad Anders Nystedt.
Vad är ditt råd?
– För vårdpersonal gäller det att prata med patienter där man kan misstänka en streptokockinfektion. Även om de är lindrigt sjuka behöver vi säkerställa att patienten förstår faran ifall hen skulle hastigt drabbas av hög feber eller förvirring. Då bör man snabbt söka hjälp. Normalt brukar vi se en liten topp framåt påsk, men jag är inte säker på att vi sett slutet på den här smittspridningen än.